Ако смятате, че Snapdragon 865 е причината Android флагманите да са толкова скъпи, имаме лоши новини за новия Snapdragon 875 – както за крайните потребители, така и за самите производители на телефони. Според нов слух Snapdragon 875 ще бъде още по-скъп от своя предшественик, въпреки че се очакваше това да не е така заради интегрирания в него 5G модем.

Оказва се обаче, че докато Snapdragon 865 струваше на производителите 150-160 долара, новият Snapdragon 875 и 5G модемът към него могат да надхвърлят 250 долара. В резултат водещият производител Xiaomi вече обмисля дали Snapdragon 875 е подходящ като чипсет за следващия флагман на компанията. Xiaomi все още се надява, че ще може да намали цената заради по-евтините лещи и други компоненти. Независимо от това изглежда, че дори вграденият 5G модем няма да намали много цената на Snapdragon 875 и в крайна сметка обикновените потребители ще са онези, които ще платят разликата.

Ако слухът се окаже верен, той ще доведе само до това, че Android флагманите на 2021 г. ще са още по-скъпи. На свой ред това ще направи моделите от 2020 г. по-атрактивни за покупка, когато цените им намалеят още след излизането на следващите флагмани. Разбира се, до появата на Android телефон със Snapdragon 875 все още има доста време, така че не можем да правим категорични заключения за цените.

Виж още: Google преминава към расово неутрален код

* Снимки: Qualcomm