Поредният криворазбран опит за политическа коректност и смесване на неща, които нямат нищо общо помежду си, идва от Google. В разгара на уличните бунтове в САЩ интернет гигантът обяви, че ще направи промени в своя браузър Chrome, чиято задача е да елиминират деликатните намеци за расизъм в него.

Защото очевидно един интернет браузър може да бъде расистки.

Оставяме ви няколко секунди, за да се опитате да отгатнете каква може да бъде причината, която очевидно притеснява Google, след което ще ви кажем, че става въпрос за термините blacklist и whitеlist.

Оттук насетне екипът на Google, който отговаря за браузъра, се задължава да пише расово неутрален код. Според компанията широко възприетите термини навяват асоциации, че бялото е добро и черното е лошо. В резултат целият код на браузъра ще бъде пренаписан, за да бъдат премахнати всякакви препратки към думата black.

Google ще направи същото и с Android, където ще въведе термините allowlist и blocklist вместо цветово неудобните термини, които са широко разпространени в технологичния свят.

Каквито и социални проблеми да съществуват зад Океана и в света като цяло, едва ли разбъркването на цветовата палитра и неутралните боички на Google ще ги решат.

Виж още: Ще остане ли Nokia PureView 9 единствена по рода си?

 

Тагове: