Дни след като Google дръпна Android шалтера на Huawei, Samsung разкри, че на свой ред е подновил лиценза си за използването на най-популярната операционна система в световен мащаб. Според корейските медии това е станало още през февруари, но очевидно сега е най-подходящият момент за разкриването на новината. Samsung е подписал споразумението за разпространение на мобилни приложения – лиценз, необходим за всеки производител на телефони, който иска да зареди своите устройства с Goоgle Play Store.  

Неотдавна европейските антимонополни регулатори глобиха Google с 4-3 милиарда долара за драконовските изисквания относно начина, по който те трябва да дадат приоритет на приложенията на гиганта, ако искат да използват пълната функционалност на Android на телефоните си. Споразумението изисква иконките за достъп до онлайн магазина и търсачката да бъдат разположени но максимално видно място, а съвсем близо до тях да бъдат поставени и иконките за останалите услуги на Google.

Виж още: Samsung ъпгрейдва значително камерите на смартфоните си

Въпреки агресивното налагане на изискванията на Google, Samsung е подписал споразумението и то в частност за телефони, продавани в Европа. В решението си Samsung говори за „стабилното сътрудничество с Google“ и не можем да обвиняваме южнокорейската компания за използването на подобен език, имайки предвид какво се случва с Huawei.

Именно Samsung може да извлече най-голяма полза от тази случка и от търговската война между САЩ и Китай, която засяга основните конкуренти на южнокорейците.

Тагове: