Apple твърди, че последният кръг на предлаганите от САЩ тарифни ограничения срещу Китай ще засегне редица от нейните нови продукти, включително Apple Watch, AirPods и HomePod. Предложените мита биха наложили 25% данък или върху самите продукти, или върху компоненти в продуктите, повишавайки по този начин тяхната цена и водейки вероятно до спад на продажбите.

Няколко други продукта също ще бъдат засегнати, става ясно от писмо, изпратено от Apple до американския търговски представител по-рано днес. В него се казва, че Mac mini, Pencil, неговата безжична мишка и тракпад, кожени калъфи, както и някои адаптери, зарядни устройства, кабели и вътрешни компоненти също ще бъдат обект на митата.

Apple отправя искане властите да преразгледат предложението си и да не облагат с мита категориите продукти, в които влизат тези устройства. "Трудно е да разберем как мита, които вредят на американските компании и американските потребители, ще постигнат целите на правителството по отношение на технологичните политики на Китай", пишат от Apple.

Досега САЩ и Китай избягваха въвеждането на мита, които биха засегнали основните технологични продукти - област, в която страните имат силни отношения. Apple, по-специално, е засегната в най-голяма степен. Хардуерните ѝ продукти я превърнаха в една от най-богатите компании в света, но те се сглобяват в Китай, където създават огромен брой работни места.

Все още не е ясно кога предложените мита ще влязат в сила или дали ще има значителни промени или изключения от окончателния списък.

"Ще направим оценка на коментарите и ще вземем решение", каза икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлов в интервю тази сутрин с Bloomberg TV.

Тагове: