След като първа въведе 64-битовия мобилен процесор и принуди цялата индустрия да премине към 64-битови изчисления близо две години по-рано от планираното, Apple за втори път ще заеме водеща позиция при мобилните процесори. И както предния път, тя ще я задържи за най-малко една година напред благодарение на 7-нанометровия чипсет A12, предвиден за тазгодишните айфони.

Само че Apple няма да е сама на върха. Huawei инвестира над 300 милиона долара в 7-нанометрова технология, за да реализира своя чипсет Kirin 980. Той дебютира на IFA 2018, а след малко повече от месец ще го видим в новите смартфони Huawei Mate. 

От DigiTimes научаваме, че някои от основните съперници на Apple по отношение на процесорните иновации - Qualcomm и MediaTek - са се отказали от намеренията си да предложат 7-нанометрови чипове на производителите на Android устройства през 2018 г.

Оказва се, че производственият процес под границата от 10 нанометра е изключително скъпоструващ, което ще принуди гореспоменатите компании и други водещи чипопроизводители като UMC и Globalfoundries да оставят производството на 7-нанометрови чипове най-рано за догодина. Последните дори са отложили своята 7нм FinFET програма за неопределено време.

Така единствената фабрика с капацитет да произвежда 7-нанометрови чипове в момента е тайванската TSMC. Поради това тя е и единственият производител на процесора A12 за Apple, а също така е и партньор на Huawei в производството на Kirin 980. Полупроводниковото подразделение на Samsung, което традиционно е в час с процесорните технологии, тепърва предстои да разработи свой 7-нанометров процес с намерение да си върне Apple като клиент.

Производителят на iPhone се ориентира изцяло към услугите на TSMC по времето на iPhone 7, когато стана ясно, че тайванците са изпреварили Samsung със своя 10-нанометров процес. Оттогава TSMC е единственият доставчик на процесори за Apple, което носи със себе си известни рискове, породени от липсата на алтернатива.

Тагове: