За добро или за лошо Apple засега не планира завръщане към сканирането на пръстови отпечатъци като метод за биометрична защита. Това научаваме от нов доклад на анализатора пророк Мин-Чи Куо. Според него моделите iPhone от 2019 г. няма да имат скенери за пръстови отпечатъци - нито физически, нито вградени в екрана. За предстоящите тазгодишни модели вече е известно, че ще предлагат само FaceID като метод за биометрична защита.

Според Куо производителите на Android смартфони ще се възползват от решението на Apple да се фокусира над FaceID, като превърнат вградения в екрана скенер на пръстови отпечатъци в отличителна характеристика на своите продукти.

Решението им е обосновано от проучвания сред потребителите, според които 1) удовлетвореността им от FaceID на Apple е под очакванията; 2) удовлетвореността от скенера на пръстови отпечатъци в екрана на смартфона Vivo X21 надминава очакванията; 3) вграждането на скенера в екрана е оптималният метод за защита на модерните смартфони с полубезрамкови екрани.

Също така технологията за вграждане на скенера в екрана вече е налична и очевидно работи добре, което я прави по-изгоден избор от финансова гледна точка спрямо разработката на алтернатива на комплексната 3D камера във FaceID на Apple.

Очаква се Samsung да бъде първият глобален бранд, който ще представи модел със скенер на пръстови отпечатъци, вграден в екрана. Това ще бъде предстоящият Samsung Galaxy S10, чиято премиера очакваме през първото тримесечие на 2019 г.

Междувременно китайските производители все повече залагат на технологията във водещите си модели. Например очакваният скоро OnePlus 6T със сигурност ще има такъв скенер. Това научаваме от изтекли изображения на опаковката му, където се вижда нарисуван пръстов отпечатък върху екрана. Очакваме и Xiaomi да представи такъв модел - Mi 8X или Mi Mix 3.