Apple изпрати иск до китайски потребител, който незабавно трябва да спре да тиражира „течове“ за плановете на компанията, както и да показва откраднати iPhone прототипи. Apple посочва две основни причини за прекратяването на тази практика:

На първо място предварителното изтичане на информация намалява вълненията около премиерата на нов телефон и лишава Apple от възможността да изненада феновете и журналистите. Според Apple такива изненади са част от ДНК-то на гиганта.

Другата причина зад риска на Apple е това, че iPhone прототипите могат да подлъжат производителите на аксесоари като кейсове да създадат модели, които реално не са съвместими. Друг е въпросът, дали Apple наистина се притеснява за бизнеса на други производители, тъй като несъвместимите техни кейсове означават повече продажби за официалните аксесоари на Apple.

„Информацията за дизайна и производителността на продуктите на Apple е поверителна и има реална и потенциална комерсиална стойност. Нейното разкриване вреди на интересите на Apple и потребителите“, се казва в иска, заведен от китайска кантора от името на Apple.

Според компанията подобни постове са незаконно разкриване на търговските тайни на компанията. Apple от години води дела срещу производители на фалшиви аксесоари, нарушаващи нейната интелектуална собственост, но в последно време предприе законови действия срещу хора, които разпространяват информация за неизлезли модели. През март Apple поиска двата най-големи подизпълнителя Foxconn и Wistrom да проверяват щателно своите служители на поточните линии, които лесно могат да бъдат изкушени с пари в брой срещу информация, снимки или дори реален хардуер от предстоящи iPhone апарати.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии