Машинното обучение се използва в много смартфони, помагайки за всичко от гласови команди до обработка и сортиране на снимки. Сега Samsung обяви, че ще се възползва от него и при своята RAM памет за смартфони.

Компанията обяви, че нейната технология processing-in-memory ще се използва в паметта, захранваща мобилните ѝ телефони. Подобна памет има собствени AI възможности и при тестовете на Samsung това повишава двойно производителността и намалява разхода на батерия с над 60 процента, когато се използва в приложения за превод, гласово разпознаване и др. Такава технология може да донесе по-бързо и ефективно действие в ежедневните задачи, които изпълнявате на телефона си.

Разбира се, без реални тестове все още е трудно да кажем колко точно мощна е тази технология и дали може да изпълнява по-тежки задачи като обработка на изображения. Освен това Samsung ще трябва да покаже с какво тази умна памет е по-различна от изкуствения интелект в практически всеки един флагман. Всъщност едно възможно приложение на технологията е по-скоро в бюджетни апарати, което ще позволи на производителите да използват по-евтини чипове и да оставят умната памет да поеме по-голяма част от натоварването.

Накрая Samsung още не е разкрила кога ще видим тази RAM памет в телефони на пазара, но потвърди, че се надява да консолидира технологията през първата половина на 2022 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот