Обновена 15 юни 14:13ч.

Това Time Lapse видео показва сглобяването на най-модерният по рода си термоядрен ректорът, Wendelstein 7-X (най-големия в своя клас), намиращ се в град Грайфсвалд в Североизточна в Германия. Работата по Wendelstein 7-X, отнема почти десет години, които сега са събрани само в три минути. Строителството започва през 2005 година и една от основните цели на проекта, чиято стойност е над 1 милиард евро, е проверката на ефективността на стелараторите – специална конфигурация реактори за управляем термоядрен синтез

Учените разработват два типа термоядрени реактори – руския токамак и американския стеларатор. Откъм работа те са много близки – високотемпературна плазма, в която се осъществяват реакции, подобни на тези, които протичат в звездите, без задържане върху стените на камерата (тъй като не съществува материал, който е способен да я издържи), а с магнитно поле.

При токамака този ефект се постига с електричество, което възниква от пропускането му през плазмата и тороидалната форма на камерата, на която са намотани бобини, а стелараторът изцяло зависи от външни бобини и има вид на „смачкана поничка“.

Wendelstein 7-X се разработва от института за плазмена физика към обществото „Макс Планк“. По същество той представлява 70 свръхпроводими бобини с общо тегло над 725 тона, които ще създават магнитно поле, достатъчно да удържи плазма с температура 100 милиона градуса по Целзий. Учените искат да поставят нов рекорд по задържане на плазмата – 30 минути. За сравнение днешния рекорд е... 30 секунди, поставен през 2013 година в Китай. В случай на успех на експеримента в Грайфсвалд в бъдеще ще бъде построен стеларатор, на който ще се добива икономически изгодна електроенергия.

Термоядреният синтез може да даде на човечеството неизчерпаем и достатъчно безопасен източник на енергия, но независимо че първите експериментални термоядрени реактори се строят още от 50-те години на ХХ век, се прогнозира, че в близките 50 години едва ли с тяхна помощ ще започне промишлено строителство на електроенергия.

Проследете и видеото, което показва как 9-те години научен и инженерен труд е събран в 3 минути и 17 секунди.

 

 

Виж още: Time-Lapse функцията в iOS 8 е страхотна!