По време на скорошно изказване в съда шефът на Apple Тим Кук заяви, че без стриктния контрол на компанията App Store ще бъде истинска каша. Изглежда обаче, че през ситото се промъкват доста злонамерени приложения. Ново проучване показа, че почти 2 процента от първите 1000 най-печеливши приложения в магазина на Apple са някаква форма на измама.  

Някои от тях се представят като приложения за срещи, които идват от доказани имена като Amazon или Samsung, докато други умишлено лъжат, че телефонът ви е заразен с вирус, и ви карат да купите ненужен софтуер. Трети пък използват фалшиви потребителски отзиви, за да се придвижат нагоре в класациите на магазина на Apple.

Като цяло фалшивите приложения са стрували на потребителите около 48 милиона долара, в което влиза и 30-процентовата комисиона на Apple. Веднага след обявяваната на резултатите Apple премахна 12 от общо 18 посочени приложения.

Наскоро Apple обяви, че е блокирал 1.5 милиарда долара в потенциално измамни транзакции само за миналата година, и добави, че обикновено разкрива измамите до месец от идването на приложението в магазина. По време на скорошното съдебно дело с Epic обаче студиото обвини Apple, че използва сигурността като претекст, за да взема своите 30 процента комисиона от всяка транзакция.

Снимка: Flickr

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар