По-рано тази седмица няколко американски щата от Югоизтока усетиха ефектите от недостига на гориво, след като кибератака доведе до затварянето на тръбопровода Colonial. Енергийният недостиг засегна 11 региона, като в Северна Каролина и столицата Вашингтон повечето бензиностанции се изпразниха изцяло.

Неочакваната треска за черно злато доведе до невероятен скок в популярността на приложението Gasbuddy. Това изстреля апликацията на първо място в Apple App Store и Google Play Store в категорията Travel. По същество тя събира информация от потребители, за да ъпдейтне цените на горивото и наличността по райони. В приложението потребителите могат да видят наличното гориво по бензиностанции и актуалните цени на видовете, както и да събират награди всеки път когато дадат такава информация.

Както за iOS, така и за Android, GasВuddy е сваляно 20 пъти повече, отколкото обикновено на ден. Така например само във вторник приложението е свалено над 300 000 пъти, докато средно на ден за последния месец то се сваля не повече от 15 000 пъти.

Тръбопроводът Colonial с дължина почти 9000 км идва от Мексиканския залив и доставя около 45 процента от горивото по Източното крайбрежие на САЩ. Зловещата хакерска атака, която го извади от строя, доведе до сериозен скок в цените на горивото, което мина 3 долара на галон за пръв път от октомври 2014 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.