През 2019 г. Xiaomi ще подаде патент в китайското патентно ведомство CNIPA за сгъваем навън телефон, който приличаше на устройствата от серията Mate X на Huawei. Повече от три години по-късно разработчикът Куба Войчеховски (@Za_Raczke) сподели някои реални изображения на устройството, което всъщност стигна до етапа на прототипа, но за съжаление никога не получи комерсиална версия.

Можем да видим, че основният дизайн от регистрацията на патента е пренесен към прототипния модел. Устройството разполага с общо четири сензора за камера, LED светкавица и бутон за отключване на екрана на гърба му. Има няколко изображения на вътрешността на телефона, които показват настройка на двойна батерия, като по-голямата клетка носи капацитет от 3500 mAh.

Също така получаваме потвърждение, че моделът е оборудван със Snapdragon 855 на Qualcomm и модем X50 за поддръжка на 5G. Войчеховски споделя, че устройството е било „супер секретно и много малко единици са стигнали до обществеността“ и можем само да предположим, че издръжливостта е най-големият проблем на този дизайн.

Xiaomi в крайна сметка избра подхода за сгъване навътре за своите телефони Mix Fold и не погледна назад. Остава да се види дали производителят все още се опитва да преследва дизайн на устройство за сгъване навън в бъдеще.

Снимка: Kuba Wojciechowski/Twitter

Виж още: Кой промени социалните мрежи?