Без значение колко сте внимателни, в наши дни кибератаките се случват и засягат дори и големите компании. В същото време някои хора никога не си вадят поука и продължават да използват елементарни пароли, за да защитават онлайн присъствието си. Въпреки че класациите за най-използваните пароли съществуват от зората на интернет, същите слаби комбинации продължават да бъдат масово използвани за защита от хакери.   

Според компанията Splash Data, която прави софтуер за управление на пароли през отиващата си година за пети пореден път „123456“ и „password“ са на челните места в списъка със стоте най-лоши пароли в света. Следват още “123456789”, “12345678”, “12345”, “111111” и “1234567.” 

По-нататък в него присъстват забавни, но лесни за отгатване думи като sunshine „princess“, „cupcake“, „pumpkin“, „football“, „monkey“ и набралото популярност „Donald“.

В случай че се чудите откъде Splash Data взима своята информация, тя идва от база данни с над пет милиона пароли.

Забравете за паролите, които са лесни за запомняне изберете нещо случайно, дълго и невъзможно за свързване с вас. След това активирайте двустепенна верификация, обвързвайки паролата с телефонни ви номер.