Киберпрестъпниците изглежда концентрират все повече своите атаки срещу компаниите и техните големи обеми ценни информация, а не толкова върху отделните потребители.

Това твърди компанията за киберсигурност Malwarebytes, която обяви новия си доклад Cybercrime Tactics and Techniques за изминалото тримесечие. От него личи, че за този период кибератаките срещу компании са скочили с 55 процента, докато тези срещу физически лица са се увеличили само с 4 процента. Основни малуери, използвани напоследък, са Emotet и LokiBot, които атакуват банкови услуги, като заразяват компютри в опит да откраднат съхраняваната на тях информация.

По отношение на атаките най-честата форма са троянските коне, чието използване се е увеличило както при компаниите, така и при частните лица. Нараства и бичът на рансъмуера, като за трите месеца до края на септември са открити 40 нови варианта.

Положението е малко по-добро при добива на криптовалути, където злонамерените инструменти, използвани за него, спадат поради по-ниския курс на биткойна. По-ниските печалби от копането вероятно разубеждават хакерите от тези атаки, в резултат на което те са спаднали с 26 процента за тримесечието.

Другата добра новина е, че злонамереното копане все още може да се засича и блокира лесно.