Гъвкавите дисплеи са новият хит в потребителската електроника и 2019 обещава най-сетне да ги направи достъпни за крайния потребител, макар и на съответната цена. Нов такъв дисплей, изработен от японската компания BOE, ни дава уникален поглед върху някои реални и практични аспекти на технологията и това, какво можем да очакваме от нея. Става въпрос за прототипен AMOLED дисплей с диагонал 7.65 инча и резолюция 2048х1536 пиксела. Максималната яркост е 380 нита, времето за реакция е само 1 милисекунда, а цветовият диапазон покрива 118 процента от NTSC скалата.

Наистина интересната част обаче е начинът, по който дисплеят се сгъва. BOE твърди, че този дисплей има най-малкия в света радиус на сгъване от само 1 мм. На практика това означава, че дисплеят може да се сгъне без никакви чупки, което е важно от естетична гледна точка, тъй като никой не би искал да има нещо излишно, издуто и ръбато в джоба си.

Според BOE дисплеят може да издържи на 1000 хиляди сгъвания. Това може да не звучи много, но компанията уверява, че е повече от средния живот на едно електронно устройство. Така перспективата за телефони с далеч по-големи екрани, които да сгъвате в джоба си, когато не ползвате, вече изглежда все по-реална.