Това, което виждате тук, не е професионално произведен робот или скъп модел, който да бъде използван в предстоящата високобюджетна холивудска продукция. Не, това всъщност е робот "домашно производство", създаден от един-единствен човек в продължение на година и половина с идеята да прилича максимално много на актрисата Скарлет Йохансон.

42-годишният Рики Ма от Хонконг разказва, че е похарчил около 50 000 долара, за да създаде Mark 1, което е официалното име, дадено на робота. Машината има ограничени движения и може да произнася предварително зададени фрази с глас, който не прилича на този на Йохансон. Освен че изпълнява някои устни команди, роботът може да прави и различни и доста изразителни гримаси.

В основата на Mark 1 е 3D принтиран скелет със силиконова кожа, която покрива електронните и механичните части. Въпреки че тази идея изглежда леко стряскаща, от чисто техническа гледна точка машината е сериозно постижение, имайки предвид, че самият Ма няма никакъв предишен опит и познания в областта на роботиката. Оттук насетне той възнамерява да подобри още малко робота и да се опита да продаде прототипа на някой, който ще може да го развие повече.

Виж още: Защо триумфът на AlphaGo трябва едновременно да ни радва и плаши