Технологичният гигант Amazon е бил домакин на обвита в тайнственост конференция, посветена на роботиката, която се е провела през изминалия уикенд. Събитието, наречено "MARS", което е съкращение за"Machine-Learning (Home) Automation, Robotics and Space Exploration", е било в град Палм Спрингс, щата Калифорния. На него са присъствали експерти от области като роботика, изкуствен интелект, космически изследвания и автоматизация.

Amazon не коментира официално форума, но в социалните мрежи се появиха множество постове и информация, потвърждаващи събитието. Сред присъстващите е бил самият изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, както и режисьорът Рон Хауърд. Компания са им правели експерти от институции като МИТ, Университета на Калифорния в Бъркли, ETH в Цюрих и др. Форумът е бил посетен и от шефове и висши ръководители на компании като Rethink Robotics, Toyota Motor Corp. и iRobot. Специално iRobot и CyPhy работят в области, които имат отношение към космическите амбиции на Джеф Безос.

Сред появилите се снимки има фотографии, показващи роботите Kiva на Amazon, както и тестове на устройства за виртуална реалност. MARS не е първата подобна тайна конференция, организирана от Amazon; компанията организира и събитие с името Campfire в Санта Фе, щата Ню Мексико, където обаче се събират водещи имена от света на литературата.

Виж още: Безпилотният дрон CRACUNS може да стои под вода в продължение на месеци, очаквайки мисията си