Tumblr въведе значителни ограничения за това, какво могат да виждат потребителите на платформата през нейното iOS приложение. Причината за автоцензурата е желанието на Tumblr да не бъде изхвърлен от Арр Store на Apple. Една от стъпките, които Tumblr е предприела, за да се съобрази с изискванията на Apple, е да ограничи резултатите от определени термини за търсене, които попадат под разширената дефиниция за чувствително съдържание. Сайтът дори ще блокира напълно някои от тях на базата на термини, нарочени за забранени.

Докато някои думи в списъка са очевидни, то други търсения не са непременно нецензурни, но са свързани с проблемно съдържание като душевно здраве, депресия, расизъм и др. Подобно съдържание вече няма да излиза в Tumblr и потребителите ще получат надписа This content has been hidden вместо страници с резултати. Освен това поради новите ограничения потребителите ще виждат и по-малко предложения в категориите Stuff for you и Following. Например никакви търсения, свързани с думи като porn, drugs и sex, няма да връщат резултати. Дори термини като 69 и 420 са забранени.

Това е поредният ход на Tumblr в опит да ограничи проблемното съдържание на платформата, след като преди три години блокира напълно всичкото съдържание за възрастни. Причина за това бе именно фактът, че Apple извади от Арр Store именно приложението на Tumblr през 2018 г., тъй като на него можеха да се открият снимки на детска експлоатация. Социалната мрежа твърди, че тези ограничения ще засегнат само нейното iOS приложение и няма да важат за онези, които разглеждат Tumblr през интернет или Android устройство.

Tumblr уверява потребителите, че ще търси по-фини мерки занапред.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година