Когато Apple Music обяви поддръжка за Lossless и Dolby Atmos преди няколко месеца, компанията каза, че каталогът ще започне с 20 милиона песни с поддръжка на Lossless и ще има всичките си 90 милиона песни в това качество до края на годината. Към 28 декември Apple изглежда е постигнала целта си.

Въпреки че може да имате песни в библиотеката си само с етикет Apple Digital Master, вероятно това напомня за покупка на музика в iTunes, тъй като компанията обяви, че нито едно от аудиосъдържанието, закупено в iTunes, няма да включва поддръжка на Lossless формата или пространствено аудио.

В експеримент сайтът 9to5Mac не може да потвърди, че всяка от 90-те милиона песни на Apple Music всъщност е в Lossless, но след като потърси много изпълнители, не можа да намерим нито един сингъл, EP, албум, колекция или Best Of, които не са налични в Lossless.

Когато Apple обяви поддръжка за това по-високо качество, това породи много противоречия, тъй като потребителите не могат да предават поточно съдържание без загуба, носейки популярните слушалки AirPods на Apple. Не само това, но дори AirPods Max не могат да стриймват музика в Lossless дори с кабелна връзка.

Apple отбелязва, че потребителите трябва да инсталират iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 или tvOS 14.6 или по-нова версия, за да се възползват от песните в Lossless, въпреки че ако планират да ги слушат със слушалки, трябва да използват кабелна връзка. С HomePod 15.1 например потребителите могат да предават поточно песни в Lossless, като използват оригиналния HomePod или HomePod mini.

Apple не посочи колко песни в момента включват етикети Hi-Res Lossless и Dolby Atmos, въпреки че стриймингът в Hi-Res Lossless изисква външен DAC, а Dolby Atmos се нуждае от подходяща преработка от страна на изпълнителите.

Засега не се знае дали компанията ще пренесе целия си каталог в Dolby Atmos или Hi-Res Lossless, но вероятно можете да слушате най-новите записи с най-добро налично качество, като Voyage на ABBA и Red на Тейлър Суифт.

Тъй като Apple привидно изпълнява целта си да направи целия каталог на Apple Music достъпен в Lossless, компанията достига още едно „обещание за края на годината“, както направи поддръжката на Swift Playgrounds 4 и SharePlay на Mac. Дългоочакваният Universal Control, от друга страна, сега е планиран да бъде пуснат през 2022 г. Но не можем да имаме всичко наведнъж, нали?

Ако сте потребители на музикалната платформа, дали все още можете да намерите песен без тази висококачествена поддръжка?

Снимка: Apple

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

 

Тагове:
Още от Play