Google поиска от Върховния съд на Австралия да отмени решението от 2020 г., за което предупреждава, че може да има „пагубен“ ефект върху по-широкия интернет достъп. В документация, която гигантът в бизнеса за търсене представи в петък, Google твърди, че ще бъде принуден да „действа като цензор“, ако най-висшият съд в страната не отмени решение, с което на адвокат е присъдено 40 000 долара обезщетение за клевета за статия, към която компанията е свързана чрез неговата търсачка, съобщава The Guardian.

През 2016 г. Джордж Дефтерос, адвокат от щата Виктория, чийто минал списък с клиенти включва лица, замесени в прословутите бандитски убийства в Мелбърн, се свързва с Google, за да поиска от компанията да премахне статия от 2004 г. от The Age. Статията включва репортажи за обвинения в убийство, повдигнати от прокурорите срещу Дефтерос, свързани със смъртта на трима мъже. Тези обвинения по-късно бяха свалени през 2005 г. Компанията обаче отказва да премахне статията от резултатите от търсенето си, тъй като гледаше на публикацията като на реномиран източник.

Въпросът в крайна сметка отива в съда, като Дефтерос успешно аргументира позицията си, че статията и резултатите от търсенето на Google го оклеветяват. Съдията, който наблюдава случая, постанови, че репортажът на The Age е предполагал, че Дефтерос е бил в топли връзки с престъпния подземен свят на Мелбърн. Впоследствие апелативен съд отхвърля опита на Google за отмяна на решението.

От гледна точка на Google тук става въпрос за един от основните градивни елементи на интернет.

„Хипервръзката сама по себе си не е комуникацията на това, към което се свързва“, твърди компанията в своето изложение пред Върховния съд. Ако решението от 2020 г. остане в сила, Google твърди, че ще го направи „отговорен като своего рода издател на всеки въпрос, публикуван в мрежата, към който резултатите от търсенето предоставят хипервръзка“, включително новинарски истории, идващи от реномирани източници. В своя защита компанията посочва решение на Върховния съд на Канада от 2011 г., което твърди, че хипервръзка само по себе си никога не е публикация на клеветнически материали.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеGoogle принуждавал радиоводещи да лъжат за качеството на Pixel 4