Uber пусна извинително изявление, след като този уикенд се появи обвинение, че един от шофьорите на компанията в Ню Делхи, Индия, е изнасилил жена пътник, която се е качила в Uber такси в петък вечер. Шофьорът се казва Шив Кумар Ядав, на 32 години.

Ядав е бил задържан от полицията във връзка с престъплението. Той е бил арестуван и преди за друго изнасилване през 2011 година и е прекарал седем месеца в затвора. От Huffington Post, Индия, съобщават, че Ядав, който е бил шофьор на Uber такси в продължение на шест месеца, не е имал свой местен адрес и номер на мобилен телефон, одобрен от компанията, и не е имал търговска значка, която се изисква за каране на такси в Ню Делхи. От това следва, че инцидентът е могъл да бъде избегнат, ако е имало по-строга проверка на миналото на шофьора.

Ето и какво пишe в официалното си изявление Травис Каланик, един от основателите на Uber:

"Това, което се случи през уикенда в Ню Делхи, е ужасяващо. Целият ни екип страда с жертвата на това осъдително престъпление. Ние ще направим всичко, повтарям, всичко, за да помогнем на правосъдието да накаже този извършител, и ще подкрепим жертвата и семейството й за нейното възстановяване.

Ще работим с правителството, за да установим ясни проверки за липсващи в момента лицензи за техните програми за търговски превози. Ние също ще си партнираме тясно с групите, които са лидери в областта на безопасността на жените в Ню Делхи и в цялата страна и ще инвестираме в нови технологии, за да помогнем на Ню Делхи да стане по-сигурен град за жените."

Вследствие на това престъпление градската управа на Ню Делхи блокира работата на Uber заради "подвеждане на потребителите", съобщава Economic Times.

 

Прочетете още: Uber спира работа в Невада