Дните на "пищовите", когато ученици и студенти трескаво се опитваха да преписват от смачкани хартийки, изглеждат отдавна отминали. В дигиталната епоха вече съществуват специално създадени умни часовници, които са предназначени да помагат по време на изпит.

Това съобщава английската телевизия ВВС, след като към нея се е обърнал известен преподавател, който посочил, че в Amazon направо се продават "часовници за преписване".

"Този черен пазар може да се превърне в истински кошмар за академичните среди", казва въпросният преподавател.

Часовникът на стойност 45 лири е "специално създаден за преписване по време на изпити" и разполага с 4 GB място за съхранение, където да се качат текстови файлове и снимки. Неговият производител е компания на име Premium, а джаджата дори има специален бутон, натискането на който я връща в нормален режим на работа, така че потребителят да не бъде разконспириран. Освен това часовникът може да се свързва и с безжични слушалки за допълнителна комуникация.

Във Великобритания използването на телефони по време на изпит е забранено отдавна, но преподавателите се тревожат, че сега са изправени пред нов тип опасни джаджи.

"Очаквам пазарът на тези устройства да стане значителен и това, което се предлага в Amazon, е просто началото", коментира Джо Сидърс от Университета на Бат.Виж още: Продажбите на умни часовници изпреварват тези на традиционните швейцарски модели