Гигапикселните градски панорами винаги са впечатляващи, а това важи двойно когато има и динамичен елемент. Такъв обаче се среща рядко и обикновено трябва да се задоволите с минимален времеви отрязък. За щастие този път имаме нещо по-живо - Lenstore, Nikon и Canary Wharf си партнират за нещо, което определят като първия гигапикселен таймлапс клип, наречен 24 часа Лондон.

Както подсказва името, проектът представя уникална 7.3-гигапикселова панорама към града за всеки час от денонощието. Така може да видите как натоварените градски пътища оживяват през деня, а Тауър Бридж осветява нощта.  

Камерата и обективите са Nikon D850 с AF-S Nikkor 300mm f/2.8 обектив, а кадрите са заснети благодарение на роботизирана система за контрол на движението, която улавя 155-градусова панорама за 24 часа, запазвайки постоянно високо ниво на пикселите.

Да, проектът е с рекламна цел, но той показва още как гигапикселната фотография се развива заедно с фотографското оборудване. Доскоро считана за абсолютна новост, днес тя е достатъчно мощна, за да позволи записа на продължителни и панорамни сцени.

Тагове: