За много хора стъпката към по-сериозната дигитална фотография изглежда като нещо изключително голямо и това е напълно нормално, защото тя включва някои странни процеси. Дори самата идея, че трябва да използвате отделна карта с памет, която да извадите от апарата, за да сложите в компютър, на който да обработите и споделите снимките си, може да е шокираща. Очевидно Canon осъзнава това, тъй като в най-новия модел на компанията има подобрения, улесняващи тези процеси дори за аматьорите. Този модел е EOS M50. Нещо като подобрена версия на M100, който ревюирах наскоро, включваща визьор, нов процесор за изображения, 4К видео, чисто нов RAW формат, но може би най-важното е новият и много улеснен подход към връзката със смартфони.

Започвам от спецификациите, в чийто център е познатият 24MP APS-C сензор от немалко модели на Canon в последно време, който обаче вече е придружен от Digic 8 процесор за изображения. Тази комбинация отново предлага приятни за окото цветове и добри детайли дори при светлочувствителност в порядъка на ISO3200 или 6400. Ако има разлика от новия процесор, то тя е в малко по-топлите цветове на JPEG файловете спрямо други модели. В RAW нещата са практически непроменени, като отново можете да изкарате чудесни детайли дори от по-тъмните зони на кадрите си, а резолюцията дава възможност да кропвате снимките си без притеснение.

Една от ключовите новости в M50 всъщност е свързана именно с RAW снимките, тъй като апаратът има изцяло нов файлов формат за тях. В софтуера на M50 той е отбелязан като възможност да снимате в C-RAW, докато в компютъра си ще видите CR3 файл. Най-важното за него е, че е с 30 - 40% по-малък размер, отколкото еквивалентен CR2 файл, което обаче няма видимо отражение в качествата или детайлите на снимките. Така имате значително по-малки файлове и същото качество, което е удобно поради няколко причини. На първо място, със същата карта ще можете да направите 30 - 40% повече снимки, но сякаш малко по-съществено е, че същият брой кадри ще заемат 30 - 40% по-малко място на твърдия ви диск или в облачното пространство, което използвате.

Натиснете за галерия със снимки от Canon EOS M50

Digic 8 процесорът носи доста подобрения, но начело сякаш е това, че за първи път безогледален фотоапарат на Canon може да снима видео в 4K резолюция. Това е много ясен сигнал за бъдещето на ниския клас модели на компанията и развитие, което очаквахме много отдавна. За съжаление обаче тази новост идва с няколко много важни уточнения и уговорки.

На първо място е кроп факторът в 4K, който е 1.7x спрямо видеото във Full HD. Това превръща китовия 15 - 45 мм обектив в еквивалентен на 38 - 115 мм, или още по-просто казано - в 4K автоматично имате двоен зум спрямо Full HD, независимо какъв обектив използвате. В повечето случаи това е затруднение, около което сякаш няма лесно решение. Освен това в 4K не можете да разчитате Dual Pixel автофокусната система, която работи чудесно. Вместо нея на линия е по-бавният и ненадежден контрастен автофокус, чиято работа е откровено фрустрираща, особено на фона на това, което M50 може в 1080p и при снимки.

За сметка на това Full HD видеото изглежда обичайно добре, като има добро качество и чудесни цветове. Нещо повече, бързият автофокус прави M50 подходящ за ужасно много ситуации, включително и за влогъри. За тях ще са интересни също изскачащият настрани екран, входът за микрофон и хотшу слотът отгоре, върху който може да се закачи външен микрофон. Може би най-удобни за влогърите са размерите на апарата, който се побира в малка чанта, но и е достатъчно лек, че дългото снимане от ръка да не е никакъв проблем.

Освен за влогъри M50 е удобен спътник и за снимане в малко по-сложни условия. Той има подобрена стабилизация, която комбинира дигитално стабилизиране в тялото със стабилизацията на обективите. Това ще ви позволи да снимате с една идея по-ниска скорост, така че да имате по-ясни снимки в сложни ситуации, без да се притеснявате от размазване. В по-динамичните ситуации пък EOS M50 може да снима с до 10 кадъра в секунда при фиксиран автофокус, докато при проследяващ фокус те са до 7.4 в секунда. Екранът ще е удобство и за фотографите, тъй като позволява да кадрирате лесно и удобно практически от всякакви ъгли и позиции.

M50 е удобен и лек, което го прави перфектен за влогърите, които не държат на 4K видео

Автофокусът при снимки е с типичното за Canon високо качество, като Dual Pixel системата има подобрения, които я правят по-добра от всякога. На първо място е разширеното покритие, което с три конкретни обектива (EF-M 18-150 F3.5-6.3, EF-M 55-200 F4.5-6.3 и EF-M 28mm F3.5 Macro) е 88 на 100% от сензора, като с тях имате и 121 фокусни точки. Това означава, че можете да фокусирате обекти в практически целия кадър бързо и лесно, като топ работата е достъпна за ситуации от макро до пейзажи и портрети. При останалите обективи подобренията също са налични, като автофокусните точки вече са 99 спрямо досегашните 49. EOS M50 е първият апарат на Canon, който има режим за проследяващ фокус на окото. Този режим работи, когато включите Face Detect + Track, като камерата фиксира върху най-близкото око. С натискането на бутон можете да смените окото, върху което е фокусът, като фокусирането работи добре в повечето ситуации. Основното ограничение за този нов режим е, че не работи нито за видео, нито в Servo режим.

Сред другите неща, които виждаме за първи път в Canon EOS, е и тихият режим на снимане, който използва изцяло електронен затвор. И тук обаче има уговорка, която няма да се хареса на по-напредналите фотографи. Тихото снимане е достъпно само в напълно автоматичен режим, който се включва от позицията SCN на врътката за режими. Това е едно от по-странните решения на Canon в този апарат, но отново е добра първа стъпка.

Подобренията във връзката със смартфона може би са едно от най-значимите неща в EOS M50, като това вероятно е и едно от най-големите улеснения за аматьорите. Досега свързването между апарата и телефона изискваше сложни неща като преписване на дълги пароли и търсене на мрежи, докато сега ви трябва само приложението и NFC или Bluetooth, след което нещата се случват почти автоматично. Този процес е по-бърз от всякога, което го прави много по-използваем и удобен, включително за напредналите фотографи.

Най-новата функция е възможността снимките, които правите автоматично, да се прехвърлят към телефона, който е в джоба ви. Това прави снимането и последващото споделяне и обработка на кадрите в движение изключително лесни и бързи процеси. Тук също има ограничения, които са напълно логични. На първо място прехвърлянето работи само за JPEG снимки, но не и за RAW кадри или видео. Нещо друго е, че ако изключите апарата, връзката се занулява и трябва да настроите автоматичното прехвърляне наново. Важно е да се отбележи, че тази функция влияе на батериите както на апарата, така и на телефона ви, което е по-високата цена на огромното удобство, което носи.

Аматьорите ще оценят и по-обяснителния режим на работа из менютата, който могат да активират. В него всяка функция върви с обяснение за това, което прави, като има възможност и за обяснения и на различните режими. Така аматьорите ще могат да натрупат опит и да научат основните термини в движение, без да прибягват до помощ за всяка дреболия.

Връзката със смартфон става бързо и лесно и е изключително удобна в ежедневието

Накрая няма как да не обърна внимание на по-удобното тяло на M50, което пасва в ръката и има достатъчно физически контроли. По-конкретно отгоре са врътките за менютата и режимите, функционален бутон и видео бутон, а на гърба са копчета за заключване на експозицията, смяна на фокусните точки и обичайните копчета за управление на менютата. За много хора обаче сензорният екран ще е всичко, което ще използват, тъй като от него можете да промените на практика всяка настройка. Самият дисплей е ярък и с реалистични цветове, макар че в най-ярката светлина е по-добре да прибегнете до OLED визьора с 2.36 млн. точки.

Canon EOS M50 попада в ценовия клас около 1000 лв. за тяло, като към момента на публикацията тялото е 1200 лв., а комплектът с китов обектив е 1400 лв., което го поставя сред люта конкуренция. Въпреки това той успява да се отличи с неща като 4K видео, новия RAW формат и приятните цветове на снимките. Дреболиите обаче допълват картинката много приятно, като напредналите потребители ще оценят богатите настройки и физическите бутони, докато аматьорите могат спокойно да се доверят на лесното управление и автоматичния режим. Именно тази синергия прави EOS M50 чудесен избор за практически всеки потребител.