Силициевата долина не е единствената гореща точка на бума на изкуствения интелект.

Малта, малък остров в Средиземно море, се е насочила сериозно към тази технология. Нейните предприятия, университети и правителство приемат ИИ като начин за автоматизиране на задачите, подобряване на образованието и дори решаване на задръстванията в час пик.

Страната е с население от малко над 500 000 души, но вече има 56 стартиращи предприятия с изкуствен интелект по данни на компанията за проследяване на стартиращи предприятия Tracxn Technologies. Това е около 1 стартъп на всеки 9500 души. В същото време в Съединените щати, чието население е над 330 милиона души, има около 24 000 стартъпа за изкуствен интелект по данни на Tracxn. Или по 1 на всеки 14 000 жители.

Страната отдавна е в заглавията на вестниците като гореща точка за богати туристи. Нейният "златен паспорт", който дава гражданство на богати чужденци в замяна на инвестиране на определена сума пари в страната, беше втората най-търсена програма за чуждестранни паспорти за американците през миналата година.

Освен това започна да влага пари в изкуствен интелект, преди да започне надпреварата в изкуствения интелект, подхранвана от ChatGPT.

През 2019 г. Малта очерта визията си до 2030 г. да се превърне в "най-добрата стартова площадка за изкуствен интелект". Целта е Малта да се превърне в "място, където местни и чуждестранни компании и предприемачи могат да разработват, прототипират, тестват и мащабират ИИ и в крайна сметка да демонстрират стойността на своите иновации в цялата страна, подготвена за приемане". ИИ "ще се превърне в трамплин от Малта към света".

Тези усилия се забавиха между пандемията и смяната на политическата администрация. Сега в съответствие със Закона за ИИ на ЕС - широкообхватното законодателство за ИИ в региона, което забранява неприемливи случаи на използване - Малта работи по нова стратегия за ИИ. Тези, които са в центъра на подновените усилия, са съсредоточени върху безопасното внедряване на технологията. Те разработват инициативи за борба с изместването на работни места и етични рамки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz