За разлика от някои Android устройства буутлоъдърът на iPhone е заключен, но благодарение на съществуващия експлойт cheсkm8 други операционни системи могат да се инсталират на iPhone. Това доведе до няколко опита за портване на Android на iPhone, първият от които дойде още преди десетилетие. Тогава проектът iDroid позволи подкарването на Android до версия 2.3 на iPhone 2G, iPhone 3G и първия iPod touch. Работата по проекта обаче постепенно замря заради огромните усилия, които портването изисква.  

Сега обаче нова инициатива на име Project Sandcastle успешно портна Android за модерни iPhone-и.

Версия на съвсем новия Android 10 вече върви на iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Засега работата е в бета-фаза и някои функции като клетъчната връзка, GPU ускорение и аудиото не работят. Независимо от това постижението е вълнуващо и предлага поглед към бъдеще, в което все повече iPhone-и ще могат да работят с Android.

Към момента целта е това да стане най-напред с iPhone 6 и iPhone 6s, както и с iPod touch 7. По-късно списъкът с поддържаните устройства трябва да включи всички модели с чип А11 или по-стар като iPhone Х, iPhone 8 и др.  

Що се отнася до iPad, за момента не се споменава нищо, но предвид, че те ползват същите чипове като iPhone, един ден можем да видим Android и там.

Виж още: Край на LineageOS приказката за Nexus 5X, 6P, Pixel C и др.

Тагове: