Apple и Samsung са двете най-популярни марки смартфони в света днес. Не е учудващо, че и двете компании имаха страхотна 2019 г. по отношение на продажбите.

Маркетинговата компания Omdia разкри списъка си с десетте най-продавани смартфона на 2019 г., а изглежда, че Samsung е имала добра година, макар не семействата Galaxy S10 или Note 10 да са били в нейната основа.

Galaxy A10, Galaxy A50 и Galaxy A20 са съответно на трето, четвърто и пето място. Най-продаваният Android модел - Galaxy A10 - не е официално достъпен в САЩ, но той се продава на дребно около 200 долара в Amazon. Всичко това показва, че решението на Samsung да се съсредоточи върху функционални, но все пак достъпни бюджетни телефони се изплаща. Galaxy J2 Core с Android на Samsung също се появи на десето място, което даде на корейската компания четири телефона в челната десетка.

Статистиката показва, че въпреки цялото внимание, което се обръща на флагманските телефони от 1000 долара, истински добре продаващите се телефони с Android се намират в сегмента под 300 долара. Всъщност тази година не видяхме водещи флагмани с Android в първата десетка, докато през 2018 г. имаше две такива устройства.

Xiaomi е единственият друг производител в челната десетка, като Redmi Note 7 е на осма позиция. Това е добро постижение, тъй като в този ценови сегмент има много качествени бюджетни телефони.

Също така е интересно да се отбележи, че Huawei няма телефон в челната десетка през 2019 г. Това е въпреки анализите на Canalys и Counterpoint Research, които отчитат, че Apple е заела второ място по отношение на глобалния пазарен дял.

Говорейки за Apple, не е изненадващо, че iPhone XR и iPhone 11 са на първо и второ място, като се има предвид популярността на Apple. Струва си да се отбележи, че и двете устройства са по-достъпни iPhone модели (относително казано), като iPhone 11 започва от 699 долара. Междувременно iPhone XR се продава на пазара за $749 при старта си, но получи намаление на цената от 150 долара (до 599 долара) след премиерата на серията iPhone 11.

Виж още: 5 фамозни геймърски мишки за грациозна игра

 

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове: