The Observer съобщава, че водещите оператори във Великобритания са използвали оборудване от Huawei при направата на активните си 5G мрежи досега. Китайският гигант е отговорен за мрежите на Vodafone в 6 от 7-те града, където са налични към момента. Казва се още, че в момента работи по „стотици станции за EE” и вече е в преговори с Three и О2.

Британското правителство все още трябва да реши дали Huawei е заплаха за националната сигурност. Операторите обаче са решили да работят с китайския производител въпреки тази малка подробност. Ако Правителството прецени, че трябва да забрани на Huawei да прави такива антени, икономиката може да понесе тежък финансов удар от порядъка на 4.5 до 6.8 милиарда лири.

Преди известно време Huawei съобщи, че са сключили договори за изграждането на 50 5G мрежи, което се равнява на около 150 000 станции. Операторите с удоволствие са готови да се възползват от услугите на китайската компания, но проблемът идва от правителствата, които имат огромни очаквания относно това, какво може да допринесе за икономиката новата мрежа, и това забавя бързото разпространение на гигабитовите скорости.

Вижте още: А1 показа първата функционираща 5G базова станция в България

Тагове: