Изглежда за САЩ няма да е достатъчно само да забранят на компаниите да използват технология от Китай при разработването на 5G. Нещо повече, според Wall Street Journal президентът Доналд Тръмп обмисля въвеждането на изискване, което да накара производителите да преместят процесите на дизайн и разработка на клетъчно съоръжение за 5G извън Китай.

Според източниците разговорите за такива мерки са все още на „ранен и неформален“ етап. Въпреки това изпълнителната заповед, която диктува преглед на веригата за доставки на телекомуникационни услуги, изисква предложени правила до октомври. Това значи, че не сме далеч от евентуална забрана, дори и тя да не влезе в сила веднага. Белият дом отказва коментар по казуса.

Вижте също: Националното разузнаване на САЩ с „китайско“ предупреждение към технологичната общност

Все още не е ясно дали има реален повод за такъв предпазлив подход. Има опасения, че китайското правителство може да поиска от фабриките и доставчиците да вмъкнат код за наблюдение и задни врати в американския мрежов хардуер, давайки му възможност да шпионира американската инфраструктура, държавни органи и физически лица. Някои не са готови да поемат този риск и компанията Supermicro вече премести производството си извън Китай, за да осигури спокойствие на клиентите си.

Ако подобно изискване бъде одобрено, със сигурност ще увеличи натиска върху производителите на телекомуникационен хардуер. Ericsson и Nokia вече местят производството си извън Китай, за да избегнат високите тарифи на САЩ.

Вижте още: Напук на Тръмп: Huawei продадоха 100 милиона телефона за 150 дни!

Тагове: