А1 демонстрира първата работеща 5G мрежа в България, след като получи честоти за тестови период от шест месеца. Компанията показа възможностите на новата мрежа по време на специално събитие в НДК, на което 16 HD канала от телевизионното портфолио на телекома бяха излъчени едновременно, а след това някои от тях и поотделно на голям екран. Събитието имаше за цел да покаже може би най-голямото предимство на 5G мрежата – супербърз мобилен широколентов достъп, който позволява значително по-висока скорост през мобилна мрежа. Тя би могла да бъде използвана и за осигуряване на фиксирани услуги като телевизия и интернет.

Това събитие идва малко повече от година след като през февруари 2018 телекомът представи основните предимства на новата мрежа от пето поколение. По-висока скорост (2.2 гигабита в секунда) и ултраниска латентност (1 милисекунда), които биха позволили предаването на голям обем от информация в реално време.

Първата 5G базова станция на А1 в България заработи благодарение на получените тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията за период от шест месеца, за честотна лента от 3440 до 3540 MHz. През този период компанията ще има възможност да осъществява тестове на основните приложения върху 5G мрежата.

Вижте още: Дебютен трейлър на обещаващата българска лента „Бащата“

Тагове: