Google обяви, че ще заключи всички файлове в Google Drive, за които е установено, че са нарушили условията за ползване, предотвратявайки споделянето им или разглеждането им от други потребители. Първоначалните собственици на проблемните файлове няма да бъдат блокирани от собствените си качени документи и те все още ще могат да имат достъп до тях.

По собствените думи на Google: „Когато файл, съхранен в Google Drive, бъде идентифициран като нарушаващ Общите условия или правилата на компанията, той може да бъде ограничен за споделяне. Когато това се случи, ще можете да видите флаг до името на файла, като няма да можете да го споделяте и той вече няма да бъде публично достъпен дори за хора, които имат връзката“.

Първоначално това съобщение изглежда тревожно от гледна точка на поверителността на данните, но все още не сме сигурни, че е чак толкова притеснителна промяна, колкото изглежда на пръв поглед. В крайна сметка в компютърните игри вече се съгласяваме с редица програми, които следят за правилното използване на софтуера и които се намесват, за да наложат правилата. За пример - софтуерът против чийтове в онлайн игри като Destiny и Call of Duty.

Що се отнася до наблюдението и контрола на файлове в облака, Apple, Discord и Google вече имат програми за автоматично маркиране на изображения, свързани с престъпна дейност като застрашаване на непълнолетно лице. Корпоративната намеса при наблюдението на файлове, съхранявани в облак, е реалност от няколко години, макар и с доста разбираема причина за съществуване. Дори и да има дебат за този вид наблюдение, това вече е твърдо установена реалност.

Това, което не е ясно, е дали новите изисквания ще бъдат подкрепени от алгоритмично откриване с помощта на AI или за заключването на съдържание като злонамерен софтуер или пиратска медия ще се разчита единствено на докладване на страна на потребителите. В публикацията в блога на Google не се указва изрично нито един от двата варианта, докато изявлението предполага, че тази нова форма на модериране ще бъде в отговор на докладването на потребителите. Ако е първото, изглежда, че не можете да направите много по въпроса. Ако второто е вярно обаче, наистина просто трябва да се уверите, че няма да бъдете издадени.

Снимка: Google

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години