Wi-Fi стандартът е на път да стане много, много по-добър. Wi-Fi Alliance започна да сертифицира смартфони, лаптопи, рутери и други устройства, които използват супер бърз Wi-Fi стандарт, наречен WiGig, който почти удвоява текущата максимална скорост на Wi-Fi.

WiGig работи само в малък диапазон – на около 10 метра в съответствие с Wi-Fi Alliance. Това означава, че дори през следващата година да се сдобиете със смартфон и рутер, които поддържат WiGig, ще можете да се насладите на бързите скорости само в рамките на помещението, в което се намира рутерът.

Това е голямо ограничение за WiGig, но все пак технологията предоставя много възможности - а най-вълнуващата, за която се сещаме, е свързана с VR. В момента, ако искате да използвате очила за виртуална реалност с игрова конзола или PC, трябва да ги свържете с помощта на серия от дебели кабели, защото сегашните безжични стандарти просто не са достатъчно бързи за тази цел.

WiGig, от друга страна, трябва да осигури достатъчно бърза интернет скорост, за да се поддържа VR. От Wi-Fi Alliance също подсказват, че със своите високи скорости WiGig ще бъде полезна и за добавената реалност, 4K видеото и стрийминга от телефон и лаптоп.

Най-новият безжичен стандарт е 802.11ad и той включва поддръжка за WiGig. Повечето съвременни телефони, лаптопи и рутери поддържат 802.11ac Wi-Fi, който осигурява скорост от 4.5 Gbps, докато при 802.11ad устройствата скоростите могат да достигнат до 8 Gbps.

Самата WiGig не е съвсем нова технология, тъй като отнема време да се сертифицира от Wi-Fi Alliance.

 

Прочетете и това: Смартфон индустрията бележи ръст от 6.6 процента през 2016 година

Тагове: