По-рано този месец научихме за първото официално споменаване на Windows 11 24H2 и също така предположихме как това може да повлияе на предполагаемото пускане на следващата версия на Windows, наричана небрежно Windows 12.

В случай че не сте следили изтичанията и слуховете на тема Windows 12, се предполага, че пускането на следващото поколение операционна система е планирано да се случи някъде през 2024 г., ако се вярва на предишни доклади, а според нов доклад тези слухове наистина са били верни. Тайванският вестник Commercial Times (CTEE) съобщава, че Microsoft ще пусне Windows (12) през юни 2024 г. заедно с голямо разнообразие и набор от компютри, базирани на изкуствен интелект. Това звучи много близо до Computex 2024 г.

Въпреки че не са предоставени директни цитати, публикацията приписва това на неотдавнашните изявления, направени от председателя на Quanta Лин Байли и председателя и главен изпълнителен директор на Acer Чен Джуншенг на неотдавнашното изложение за медицински технологии в Тайван.

Докато Acer вероятно ви е познато име, тъй като е доста популярен производител на персонални компютри в САЩ, Обединеното кралство, Канада и повечето части на света, Quanta Computer е базирана основно в Тайван и също произвежда персонални компютри, като преносими компютри, наред с друг електронен хардуер.

Логично е този доклад да идва от място като Тайван, тъй като този регион в Югоизточна Азия е изпълнен с подобни дейности, които включват производство и сглобяване на компютърни части и хардуер за персонални компютри.

Освен Quanta и Acer, по-рано тази година високопоставен служител на Intel заяви, че през 2024 г. се очаква "обновяване на Windows", макар че не посочи изрично дали това означава Windows 12 или актуализация на функциите на Windows 11.

Споменаването на базирани на изкуствен интелект компютри заедно с Windows 12 също е много логично, тъй като Microsoft напоследък удвои функциите на изкуствения интелект като Copilot. Въпреки че не е посочено в доклада, вероятно системите със специален хардуер за ускоряване на изкуствения интелект могат да бъдат препоръчани от технологичния гигант, както и от неговите хардуерни партньори като AMD, Intel и Nvidia.

Microsoft беше на събитието на AMD CES 2023 по-рано тази година, като одобри и обсъди предимствата на такъв хардуер. Ето защо подобна препоръка не изглежда твърде пресилена. Малко вероятно е обаче подобен хардуер да се превърне в минимално изискване за системата, тъй като огромното мнозинство от персоналните компютри днес не разполагат както с технологията Ryzen AI на AMD, така и с NPU (невронен процесор) / VPU (процесор за обработка на зрението) на Intel.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате