Социалната медия X съобщава, че вече официално ще позволява на хората да показват съдържание за възрастни по взаимно съгласие, стига то да е ясно обозначено като такова. Този ход прави официална политика, която вече е била в сила, когато платформата е била известна като Twitter, преди милиардерът Илон Мъск да я закупи през 2022 г.

В неотдавнашна актуализация на уебсайта си базираната в Сан Франциско компания заяви, че потребителите „трябва да могат да създават, разпространяват и консумират материали, свързани със сексуални теми, стига те да са създадени и разпространени по взаимно съгласие. Сексуалното изразяване, независимо дали е визуално или писмено, може да бъде легитимна форма на артистично изразяване“.

Материали за възрастни бяха разрешени и в рамките на Twitter преди появата на Мъск, въпреки че нямаше официална политика. X заяви, че ограничава съдържанието за възрастни за децата и за възрастните потребители, които избират да не го виждат.

„Също така забраняваме съдържание, което насърчава експлоатация, несъгласие, обективизиране, сексуализиране или нараняване на непълнолетни, както и непристойно поведение“, казва X. Тя добави, че не позволява споделянето на съдържание за възрастни на „силно видими“ места, като например профилни снимки или банери на потребителите.

Политиката на X е в контраст с други платформи за социални медии, като например собствеността на Meta в лицето на Instagram и Facebook, както и TikTok и YouTube на Google.

„Преминаването на платформата към разрешаване на „съдържание за възрастни“ се вписва добре в маркетинговата стратегия на компанията след Мъск“, казва Брук Ерин Дъфи, доцент по комуникации в университета „Корнел“. „X е безпардонно провокативна и се стреми да се разграничи от конкуренти, определяни като „безопасни“ за такова съдържание.“

Компанията изглежда се стреми да привлече хора, включително творци и артисти, които са били маргинализирани от други платформи за социални медии, които имат насоки, ограничаващи голотата или сексуалното изразяване, добави тя.

Политиката се прилага както за реални, така и за генерирани от изкуствен интелект материали.

X моли потребителите, които редовно публикуват съдържание за възрастни, да коригират медийните си настройки, за да поставят всички свои изображения и видеоклипове зад предупреждение за съдържание. Това изисква от потребителите да потвърдят, че искат да видят публикуваното изображение, преди да могат да го видят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете