САЩ забраняват на някои големи американски компании за производство на чипове да изграждат „съоръжения за напреднали технологии“ в Китай, обяви администрацията на Байдън.

Забраната ще важи за всяка компания, която получава финансиране като част от Закона CHIPS, който беше одобрен от Конгреса на САЩ през август, и ще продължи 10 години. Този акт има за цел да увеличи вътрешното производство на полупроводници с приток от 50 милиарда долара при компаниите, които кандидатстват. Повече от половината от тези средства са насочени към авангардни съоръжения за днешните топ чипове, въпреки че по-малка сума ще помогне за облекчаване на търсенето на по-стари чипове и за научни изследвания.

Като цяло става въпрос за изместване на силното фокусиране към Азия като основен производствен център, поглеждайки по този начин малко повече на запад. Въпреки това освен финансовата помощ, забраната на която и да е компания да проучва опции в Китай със сигурност е друг и по-твърд начин за постигане на това.

Intel - добре познатата на компютърните геймъри компания е готова да вземе голяма сума пари от закона CHIPS. Главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер водеше яростна кампания за проектозакона и Intel се очаква да бъде един от най-големите бенефициенти от него, като се имат предвид огромните местни и международни съоръжения за производство на чипове на компанията.

Въпреки че съществуват само няколко места, притежавани и управлявани от Intel в световен мащаб, Intel има заводи за сглобяване в Чънду, Китай, и съвсем наскоро обмисляше по-нататъшно значително разширяване в района - ход, който според съобщенията не бе особено насърчаван от Белия дом. Сега изглежда, че Вашингтон може да е намерил още по-силен начин да задържи инвестициите на Intel извън Китай, като тази неотдавнашна уговорка за получаване на средства от CHIPS на практика слага край на този план.

На производителя на памет Micron също може да се наложи да отклони всякакви по-нататъшни планове в Китай, ако се надява да получи еднократна сума от правителството на САЩ. Той управлява съоръжение за сглобяване и тестване в Сиан, отворено за първи път през 2007 г. Все пак властите в САЩ уточниха, че всяко съоръжение за изграждане на по-стари чипове може да се експлоатира в района, за да обслужва местния регион.

Както Intel, така и Micron обявиха планове за разширяване на своите базирани в САЩ операции, но Intel също изгражда и разширява дейността си в ЕС.

Тази забрана няма да засегне непременно компании като Nvidia или AMD директно, тъй като те разчитат на трети страни да създават техните чипове за тях.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа

 

Тагове: