Изследователите на сигурност бдят и последното им откритие е, че хакерски инструмент може да пробие защитата на сателитите на Starlink. Според доклад на Wired по време на конференцията за сигурност на Black Hat, Ленарт Вутерс, който работи в белгийския университет KU Leuven, демонстрира как може да се проникне в сателитните антени. Ако тази уязвимост остане, тя може да осигури нерегламентиран достъп до системата на Starlink и след това да изпълняват персонализиран код на устройствата на мрежата. За своя експеримент Вутерс поръчал един от комплектите на Starlink и прикрепил към него самоделното си устройство, чиято обща стойност като компоненти се равнява на едва 25 долара. Персонализираната платка е в състояние за кратко да вкара в системата грешка, в което се изравнява и уязвимостта. След като разкри хака на своята презентация, Вутерс пусна инструмента в GitHub, като предоставя детайлна разбивка за това, как да се извърши самата атака. 


Starlink бяха уведомени за уязвимостта в сигурността миналата година от самия Вутерс и дори плати на изследователя за усилията му. Още тогава компанията майка SpaceX поправи уязвимостите, но се оказва, че основният проблем не може да бъде решен, без да бъде произведен нов модел на основния чип. Ето защо той заяви, че всеки потребителски терминал, свързан със Starlink, в момента е изложен. 
Беше потвърдено, че Starlink работи по публична актуализация, но Вутерс подчерта, че естеството на операциите на компанията ги излага и в двата случая. „Широко разпространената наличност на потребителските терминали на Starlink (UT) ги излага на хардуерни хакери и отваря вратата за нападател да изследва свободно мрежата“, твърди специалистът. Вутерс е стар познайник на Илон Мъск - в миналото той успешно е създавал хардуер, който може да отключи електрическо превозно средство Tesla само за 90 секунди. 

Снимки: Starlink

Виж още: Ето защо Tesla може би никога няма да произвежда смартфони (ВИДЕО)