Мнозина заеха позиция по продължаващата война в Украйна, като Google е сред водещите технологични компании, които го правят съвсем открито. От ограничаване на данни в Maps, за да се предотврати издаването на местоположения, до затваряне на руски канали в YouTube, за да се спрат пропагандните усилия на Москва, и др. В резултат проруските сили обявиха намерението си да блокират Google в конкретни украински региони - нещо подобно на ситуацията с Meta отпреди няколко месеца.

Както беше съобщено от The Guardian, Денис Пушилин, който командва окупираната област Донецк в рамките на „Донецката народна република“, обяви плана си да забрани търсачката на Google, твърдейки, че компанията участва в насърчаването на „тероризъм и насилие“ срещу руснаци. Това е ход, засягащ и региона Луганск, който е обособен по подобен начин като Луганската народна република.

Според Пушилин Google действа по заповед на правителството на САЩ, като се застъпва за актове на насилие срещу руснаците и населението на Донбас. Тези проруски сили възнамеряват да блокират Google за това, което групата вижда като потенциален тероризъм, докато компанията „престане да следва престъпната си политика и се върне към основния модел на поведение, основан на закона, морала и здравия разум“.

Тази забрана далеч не е първата, която Русия прилага срещу технологичните гиганти в САЩ. Както Facebook, така и Instagram бяха забранени по-рано тази година в страната, като контролираните от Русия райони в Украйна последваха примера месеци по-късно. ДНР и ЛНР съществуват от 2014 г., въпреки че Русия направи официалното им признаване едва тази година, след нахлуването си в страната.

Снимка: Unsplash

Виж още: Москва се ядоса: ESA преустанови напълно сътрудничеството си с Русия

 

Тагове: