Премахването на китайското оборудване от американските мрежи ще струва на мобилните оператори до 1.8 милиарда долара, твърди нов доклад на Американската федерална комисия по комуникация. Част от разходите могат да бъдат покрити от Вашингтон, но Конгресът все още не е заделил необходимите средства.

Използването на оборудване на Huawei и ZTE в американските мрежи се счита от властите за заплаха за националната сигурност, но много малки оператори ще изпитат сериозни финансови затруднения, за да го заменят. Така например Eastern Oregon Telecom твърди, че замяната на оборудване на стойност 500 000 долара вероятно ще струва около 1.5 милиона долара – прекалено висока цена за местен оператор.

Американският регулатор ще създаде фонд за държавни субсидии, който да облекчи разходите, след като през юни комисията официално забрани на телекомите купуват китайско оборудване. До момента обаче наличните мрежи почти не са заменени, най-вече защото операторите не могат да си го позволят без федерална помощ.

През последните няколко години Вашингтон многократно посочи редица китайски технологични компании за заплаха на националната сигурност и през май 2019 г. ги постави в специален списък, което не позволява на американските компании да търгуват с тях. По-рано тази година Huawei и ZTE получиха временна вратичка, която позволява да участват в изграждането на 5G системи.

Снимка: Huawei

Виж още: LG отчете добри резултати в лоши COVID-19 времена

Тагове: