Операторите на три бивши пиратски сайта бяха изправени пред съда в Испания. От четирима души са поискани обезщетения в размер до 560 милиона долара, както и потенциални затворнически присъди.

Четиримата мъже са осъдени в съда в испанския гранд Мурсия по-рано тази седмица. Всички те са свързани с три от сайтовете, уличени в пиратство, наречени SeriesYonkis, PeliculasYonkis и VideosYonkis. Един от обвиняемите, Алберто Гарсия Сола, е бил бивш собственик на сайтовете. За друг обвиняем на име Дейвид Хьопфнер се смята, че е закупил два от сайтовете от Сола през 2011 г.

Данните на TorrentFreak твърдят, че другите двама обвиняеми, Жорди Тамарго и Давид Мартинес, са бивши партньори на Хьопфнер. Твърди се, че те са направили 175 000 евро (около 200 000 щатски долара) от продажбата на двата пиратски сайта. Делото срещу обвиняемите се основава на доказателствата, събрани от местната асоциация на филмовата индустрия EGEDA и испанската Антипиратска федерация. Първата иска обезщетение в размер на 546 милиона евро, докато втората държи на приблизително 9.5 милиона евро от всеки от четиримата мъже.

Тези изисквания вероятно няма да бъдат изпълнени, тъй като докладът на прокуратурата вероятно ще ограничи плащанията до размер на 170 милиона евро, но четиримата мъже също са изправени пред присъди, състоящи се в затвор до четири години.

Нито един от трите разглеждани сайта вече не работи като пиратски портал. През 2014 г., след споразумение с Федерацията за борба с пиратството и испанския конкурент на Netflix на име Filmin всички те се съгласиха да насочат потребителите си към законно съдържание и да спрат да предоставят връзки към пиратски версии.