Представяме на вашето внимание десет сериала с 15 сезона, които са част от секцията „Продукции на HBO Европа“ в десктоп версията на онлайн стрийминг платформата HBO GO. Сериалите от Полша, Унгария, Румъния и Чехия са част от самостоятелна селекция като предложения от нашия регион. Скоро към тях ще се добави и първият оригинален сериал на HBO Хърватска, режисиран от носителя на „Оскар“ Данис Танович.

В този ред на мисли ноември е премиерен за два нови сериала от селекцията – румънския „Хакервил“ и полския „Заслепени от светлините“, както и трети сезон на унгарския „Златен живот“. Очаква се и първият HBO сериал от Хърватска - „Успех“, който ще бъде добавен в „Продукции на HBO Европа“ в HBO GO в началото на 2019-а.


И така, стартираме със „Заслепени от светлините“, Полша 2018, сезон 1, 8 епизода х 60 мин

По едноименния бестселър на Якуб Жулчек. 

Сериалът проследява седем дни от живота на дилъра на кокаин Куба (дебютна роля за Камил Ножински). Когато перфектно организираният му свят потъва в хаос, той е принуден да вземе най-важните решения в живота си. Куба е мистерия - околните виждат само красиво лице, скъпи дрехи и лъскава кола. За него се знае малко, познава много хора, но има само един приятел. Куба е уморен от живота си, иска да избяга някъде далеч и купува два еднопосочни билета. Ще събере ли достатъчно кураж, за да се пребори със собствените си демони?

„Глутница“ (Wataha), Полша, сезон 1 и 2 (2014-2017), по 6 епизода х 60 мин

Патрулиращи по склоновете на планината Биешчади граничари загиват при бомбен взрив. Оцелелият капитан Ребров (Лежек Лихота) губи не само най-близките си приятели, но и любимата си и решава да открие виновника за тяхната смърт. Дали истината в крайна сметка ще излезе наяве, или разследването просто ще увеличи неизвестните в и без това сложното уравнение на мръсни политически игри и предателства?

Сезон 2: Четири години след събитията от първи сезон в пограничната област цари смут, тъй като все повече хора се опитват да преминат нелегално от Украйна в Полша и граничарите работят под огромно напрежение. Когато в района е извършено брутално убийство, разследването е поверено на прокурор Додош (Александра Поплавска), която се завръща в планината Биешчади.

 

„Пактът“, Полша, сезон 1 и 2 (2015-2016), по 6 епизода х 60 мин

Действието на сериала се развива в съвременна Полша. Пьотр е разследващ журналист, а разкритията в поредната му статия предизвикват медийна буря, чиито последствия ще са изненадващи и трагични. Това е историята на едно поколение, родено в комунистическа Полша, но преживяло политическата промяна, за вярата в новия ред и свободата, които обаче идват на определена цена.

Сезон 2: След като открива доказателства за корупция по високите етажи на властта, Пьотр Гродечки няма да се поколебае да направи всичко, за да изкара наяве истината. Но не е толкова просто, колкото му изглежда.

„Хакервил“, Румъния 2018, сезон 1, трейлър

В центъра на историята са 14-годишен геймър и немско-румънски екип за киберпрестъпления. След като системата на една немска банка е хакната, следите водят екипа до дома на момчето в Тимишоара. Немската полицайка трябва да работи с румънския си колега, за да разреши случая. Пътуването ще я върне в мрачното минало на семейството ѝ, а сблъсъкът на културите е ярък.

„В сенките“, Румъния, сезон 1 и 2 (2015-2017)

„В сенките“ e драма с елементи на нео ноар комедия, разказваща историята на мъж, навлязъл в опасния свят на букурещката мафия и принуден да води двойствен живот – като шофьор на такси и събирач на дългове за могъщ гангстер.

Сезон 2: Релу живее двойствен живот. Съпругата му, с която е разделен, и дъщеря му не знаят, че той работи за престъпния клан Капитану. Проблемът е, че дъщеря му се омъжва за сина на неговия шеф и това може сериозно да обърка нещата.

„Мълчаливата долина“, Румъния 2016, 4 х 56 мин

Мълчаливата долина е местността, в която се развива действието в сериала. В центъра на историята е връзката между двама тийнейджъри – Филип Замфир и Хориа Дякону. Момчетата стават свидетели на поредица убийства, но не разкриват какво са видели, за да запазят собствената си тайна: срещите им, в които изследват връзката си и се притесняват от предразсъдъците на познатите и роднините си.

„Златен живот“, Унгария, сезон 1, 2, 3 (2015-2018), трейлър сезон 3

„Златен живот“ проследява в три сезона историята на семейство Миклош, което живее охолен живот, постигнат с поредица от измами. Зад спокойната фасада на щастието, постигнато с кръв и предателства, има гняв. Един ден бащата решава да започне начисто и това става причина да се зароди война между деца и родители.

„Пустош“, Чехия 2016, 6 х 60 мин

Хана Сикорова е кметица на малко село в Северна Бохемия, чиито жители живеят бедно, въпреки че в земите им има залежи на въглища. Голяма въгледобивна компания има апетити към мястото, но Хана застава на пътя на плана им да уговорят селяните да продадат земята и да изоставят къщите си срещу щедро обезщетение. Когато голяма сделка е на път да бъде финализирана, Миша, 14-годишната дъщеря на кметицата, изчезва мистериозно. По пътя към разплитането на загадката историята се разклонява в няколко сюжетни линии, които се допират по най-неочакван начин.

„Мамон“, Чехия 2015, 6 х 60 мин, трейлър

Сериалът на НВО се развива в днешна Чехия, но предисторията на събитията в него е през 90-те. Главният герой е журналист, който разследва проблеми в голяма държавна енергийна компания, чийто директор е брат му Даниел. След серия статии общественият натиск принуждава Даниел да подаде оставка, а малко след това той умира при неизяснени обстоятелства.

Дай гласа си за най-добрите игри и съдържание на годината и спечели 55” OLED телевизор.

Тагове: