Преди известно време си говорихме за това, как нещата се развиват относително бавно в света на 3D печатните технологии. Което обаче далеч не означава, че не се развиват въобще. Всъщност оказва се, че дори в привидно най-скромната си сфера на приложение – в домашни условия, има доста неща, които бихте могли да правите с един триизмерен принтер. Не ви се вярва? Отворете Shapeways и ще се убедите.

В случай че не сте чували за него – Shapeways е истински онлайн хипермаркет, в който ще откриете творбите на хиляди 3D дизайнери – коя от коя по-оригинални, изобретателни, полезни или прости очарователно шантави. Естествено няма да ви занимаваме с неща като отварачки за бутилки, пепелници, красиво оформени, но крайно непрактични черпаци и прочее кухненски принадлежности.
Вместо това сме ви подбрали пет от най-маниашките джаджи, които можете да си купите от сайта – ярко доказателство, че за да откриете приложение на една нова технология, не са ви нужни толкова дебели наръчници за употреба, а безкрайно, бляскаво въображение.

 

 

 

Само за Game of Thrones фенове!

Разбира се, в Shapeways ще намерите тонове различни бижута, но никое от тях не е толкова оригинално, колкото пръстените на L.H. Designs. По един (всъщност доста повече) за всеки от култовите Домове в книгата (и, разбира се, сериала), изработени по ваш вкус от широк спектър материали: от пластмаса, през обикновени, до благородни метали. Изключително изящни и ювелирно оформени. Страхотен подарък за всеки запален почитател на легендарния епос на Дж. Р. Р. Мартин.

 

 

 

Бъдете Iron Man!

Искате броня като на култовия Тони Старк? Никакъв проблем – дизайнер на име craftprops ще ви я изработи за нула време – стига да сте склонни да се разделите с близо 1000 долара. За щастие човекът е гъвкав и предлага всеки елемент поотделно, така че можете да си я събирате малко по малко или просто да се задоволите само с брутално якия шлем. Само не се пробвайте да летите с този костюм – едва ли ще ви се получи, понеже материалът, от който е изработен, е обикновена пластмаса.

 

 

 

Beam me up Scotty!

Падате ли си по Star Trek? В такъв случай Shapeways секцията на дизайнера Provider със сигурност ще ви очарова. В нея ще откриете много от най-популярните превъплъщения на легендарния Enterprise, при това във всякакви мащаби – от солидни модели до такива с размери 1/7000 от „оригинала“.

 

 

 

Междузвездни декори

Създателите на оригиналната Star Wars сага са известни с изумителната си изобретателност по отношение на предметите, използвани като реквизит за филмите. Понеже през 70-те и 80-те години на миналия век възможностите на компютърно генерираната графика далеч не бяха толкова внушителни, колкото са днес, на създателите на филма им се налага да превръщат най-обикновени предмети в уникално изглеждаща, футуристична екипировка, като култовия тежък бластер DL-44 на Хан Соло или легендарната E-11 карабина на имперските щурмоваци.
Днес обаче живеем в доста по-модерни времена. Ако случайно сте решили да снимате фенска кинопродукция, базирана на Star Wars, моля, обърнете се към gucabe – 3D дизайнер със слабост към мегапопулярната трилогия. В неговия Shapeways ще откриете огромно изобилие от Star Wars реквизити – от командното табло на карбонитния панел, в който беше замразен Хан Соло, до ключа за храма на джедаите.

 

 

 

Limitless

И на финала, за да се убедите, че човешкото въображение наистина не знае граници, разгледайте Shapeways страницата на младия архитект Gieljan. В нея ще откриете изумителни фантастични 3D модели, много голяма част от които без видимо практическо приложение, но с невероятна естетика и ефирна красота.

Тагове: