ВНИМАНИЕ! Материалът съдържа информация за детайли от сюжета на филма „Междузвездни войни - Епизод VII: Силата се пробужда”. Ако все още не сте го гледали, може би най-добре е да отложите четенето на текста. Предупредени сте!

Да кажем, че „Силата се пробужда“ е касоразбивач, не е достатъчно. Определено Силата е с този филм, който за по-малко от седмица успя да разбие всички досегашни рекорди по приходи в нашата галактика. И всичко това се случва, въпреки че още не е излязъл в Китай, където се генерират вторите по-значимост финансови постъпления след тези в САЩ.

Всичко това не е изненадващо. Успехът на “Star Wars 7”, както е наричан за краткост, можеше да се прогнозира. Ето защо не е изненада, че почти всеки актьор би искал да се докопа дори до най-незначителната роля в този мегахит. По традиция, водещите роли на новите персонажи са дадени на слабо известни актьори, докато завръщащите се муцуни имат резервирани места.

Какво да мислим обаче, когато в герои със смешно малко екранно време се въплъщават едни от най-големите имена в съвремениня шоубизнес? Естествено, желанието им не е било заради парите или славата, а заради чиста фенщина и заради майтапа. Нека видим кои са тези зевзеци… 

 

----- Последно предупреждение за онези, които не са гледали филма: Предстоят детайли от сюжета! -----


Кой е Ънкар Плут, с когото търгува Рей


В началото на историята новата героиня Рей се препитава като вехтошарка. Или поне се храни толкова, колкото й позволява Ънкар Плут, който й дава „четвърт порции“ в замяна на чарколяци от разни гниещи космически кораби, паднали на планетата Джаку. Същият този Плут, който също така опитва да подмами Рей да му продаде дроида BB-8, е озвучаван и изпълняван не от друг, а от Саймън Пег, познат от новите издания на поредиците „Мисията невъзможна“ и „Стар Трек“.

 

Щурмовакът-охранител, поддаващ се на Силата


Рей е пленена и овързана на страховито устройство за изтезания. Съвсем наскоро е научила, че отдавнашният й интерес към джедаите, тяхната философия и Сила съвсем не е случайна… И едно от първите неща, които прави, за да изпробва пробуждата се Сила в самата нея, е да накара щурмовака, който я охранява, да я освободи. Казано накратко, тя го „убеждава“ по класическия джедайски начин, че ще я развърже, ще остави вратата отворена и дори ще й даде оръжието си. Номерът на този щурмовак е JB-007. Само от това бихте могли да се досетите, че под каската и бронята е самият Джеймс Бонд, агент 007, или… Даниел Крейг!

 

Щурмоваците, изплашени от гнева на Кайло Рен


След като Кайло Рен научава за бягството на Рей, дава воля на гнева си, като върти светлинен меч и превръща стаята за разпити в купчина ламарини. Части от облицовката на стаята се разпиляват чак в коридора точно по времето, когато случайно минават двама щурмоваци. Те веднага разбират, че са на кофти място в грешен момент, и комично се завъртат на пета, преди да поемат обратно по пътя си. По-високият от тях е награденият с „Оскар“ композитор Майкъл Джиакино, а другият е Найджъл Гудрич, продуцент на Radiohead. Всъщност „Силата се пробужда“ е първият филм, режисиран от Дж. Дж. Ейбрамс, в който не се използва музика от Джиакино. Причината за това е ясна - поредицата Star Wars се свързва с композиции от Джон Уилямс. Самият Джиакино признава, че би искал да чува музика от Уилямс във филма, отколкото своя.

 

Чуруликането на BB-8 и мученето на други иноземни създания


Озвучаването на дроиди и чуждоземци винаги е било предизвикателство за екипите, създаващи сагата „Междузвездни войни“. Режисьорът Дж. Дж. Ейбрамс е поверил тази задача на Бил Хейдър (South Park, Saturday Night Live) и не по-малко опитния Бен Шуорц. Някои от особените герои са озвучени с човешки гласове, други - с машинни звуци, а трети - с комбинация от първите две.

 

От еуоките до уоливанците


Пивницата на Маз Каната е мястото в „Силата се пробужда“, на което виждаме различни раси от далечната галактика, събрани на едно място. Сред по-открояващите се създания е Уоливан. Ролята е поверена на британския актьор Уоруик Дейвис, който започва кариерата си като еуок в „Епизод VI: Завръщането на джедаите“, а след това се снима в други хитове, сред  които „Уилоу“ и поредиците „Лепрекон“ и „Хари Потър“.

Възходи и падения в гейминг вселената на STAR WARS

Тагове: