Hеотдавна в Галактика, наречена Млечния път...

имаше почти 200 игри, посветени на една от най-популярните филмови поредици. О, чакайте – та това са „Междузвездни войни“, това e не просто „поредица“. Това е изкуство, това е религия, това е фенщина, това е болест, това е мания, това е страст, това е… всъщност Сагата е навсякъде. За това учудвате ли се, че има толкова много игри, съществуващи изцяло в нейната вселена? 

Направи го, или не - няма “опитвам”

Толкова мъдрост има в тези думи на Йода, изказани към все още неопитния Люк Скайуокър. За съжаление това е съвет, в който не всеки производител на игри, а и хардуер, се вслушва – често сме свидетели на „опити“, които бихме предпочели бързо да изтрием от съзнанието си и от твърдия си диск. В следващите редове има някои отлични заглавия, с които сме прекарали редица безсънни нощи, но има и такива, които също са ни държали будни – от страх, че може би не сме ги заличили напълно. Започваме със заглавията, които седят от Светлата (добрата) страна на Силата.

 

Battlefront

Star Wars: Battlefront, разработена от EA и DICE, не е директно продължение на двете игри, излезли преди десетилетие със същото име, а по-скоро дава началото на нова серия.

Атмосферата ще ви грабне от първата минута. Толкова е вълнуващо да си част от огромните сражения (по земя и въздух), а сцена са някои от най-ключовите планети от Сагата. Вниманието към детайлите е страхотно и ни пренася много години назад - към оригиналните три епизода от филмовата сага. Не, графиката не е лоша, напротив – просто си личи, че производителите са искали максимално да уловят именно това чувство на носталгия.

Най-новата Star Wars игра разполага с няколко онлайн режима, сред които се отличават Fighter Squadron (въздушни битки между X-wings, TIE и други), Supremacy (Съпротивата и Империята са в люта битка за контрола на пет точки на картата, а в сблъсъка са увлечени до 40 играчи), Walker Assault (Съпротивата се опитва да унищожи AT-AT-та, които атакуват базата им) и Drop Zone (от небето падат пратки със специални оръжия, а враждуващите фракции се опитват да ги спечелят).

 

 

Мисиите в соловата игра са твърде малко на брой. От тренировките, в които имате възможност да управлявате X-wing и спийдъри, до сблъсък със самия Дарт Вейдър, през Survival, в които трябва да оцелеете в сериозни набези на враговете ви, до огромни битки на гористата Ендор, снежната Хот, огнената Съслъст и пустинната Татуин. В Battlefront имате и възможност да влезете в ролята на най-популярните герои от поредицата - Люк Сайуокър, Дарт Вейдър, Лея Органа, император Палпатин, Хан Соло и Боба Фет.

За съжаление не всичко е перфектно. Новият Battlefront е наистина приятно заглавие, но положителните впечатления са най-силни през първите часове. Причината е, че след това започвате да усещате повтаряемостта и липсата на допълнителни стимули да играете солов режим. Именно това е и причината да включим Battlefront в класацията си за най-разочароващите игри на 2015 година.

 

Star Wars The Force Unleashed

Въпреки че The Force Unleashed беше началото на края за LucasArts, които след няколко години станаха собственост на Disney и студиото беше закрито (поне като разработчик), играта е една от най-амбициозните, макар и с минуси, създавани в света на “Междузвездни войни”. Не трябва да забравяме, че именно в нея Дарт Вейдър се грижи за таен негов ученик, а играчът сваля цял Star Destroyer от небето - това не е нещо, което можем да видим всеки ден.

Историята служи и като връзка между новите и оригиналните епизоди и го прави отлично. Именно в нея е поставено и началото на Силите на бунтовниците, въпреки че откакто Disney пое контрола на Сагата, разширената вселена не влиза в официалния канон. Когато LucasArts започват работа по играта, идеята е да бъде част от огромна кампания, която включва книги, екшън фигури, комикси и настолни игри. Амбициозно!


 

Лошата новина е, че, както подсказва и името, The Force Unleashed се концентира основно върху Силата и въпреки че младият Старкилър, както е фамилията на героя ни, трябва да се изправи срещу силни джедаи, липсва динамиката на боя със светлинни мечове. Такива битки има, но са далеч от класата на една друга поредица, за която ще говорим след малко. Добрата новина е, че The Force Unleashed компенсира минусите си със страхотна история - силния емоционален заряд, който преминава, когато е вплетена съдбата на последните рицари на Силата - те са разпръснати, някои дори са започнали да губят разсъдъка си, след като са видели колко от техните другари са паднали в битка.

 

Star Wars: Jedi Knight (поредица)

През 1995 година излиза Star Wars: Dark Forces, шутър от първо лице (FPS). Герой в играта е Кайл Катарн, наемник в служба на Бунтовническия съюз и абонат за най-напрегнатите мисии – от кражба на плановете на Звездата на смъртта, до осуетяване на проект за опасни имперски дроиди. През 1998 година излиза директното продължение на Dark Forces, а четири години по-късно идва и едно от най-добрите екшън заглавия не само в поредицата, но и в света на „Междузвездни войни“ – Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast. Катарн поема по пътя на джедаите, осеян с невероятни сблъсъци със светлинни мечове - най-добрите, пренасяни в игралния свят! Традицията продължава и в Jedi Academy, но в тази четвърта част от поредицата главният герой е друг – Джейдан Кор. Катарн вече е учител в джедайската академия, а новият герой трябва да се справи с редица предизвикателства. Битките със светлинен меч са все така зрелищни, а решенията на играча могат да тласнат героя към Тъмната или Светлата страна на Силата.

 

 

 

Knights of the Old Republic (поредица)

Абсолютният ни лидер, когато говорим за игри от вселената на „Междузвездни войни“. Поредицата предлага страхотна история, която, особено в първата част, просто ни потопи в топлите си обятия и ни разказа за времето преди популярната на всички Сага, когато също е имало Тъмна и Светла страна на Силата и борбата е била епична (4000 години преди това време, ако трябва да сме точни). Освен че блести с история, KOTOR е и изключително качествено ролево заглавие, дело на BioWare (Mass Effect, Dragon Age). Гейм студиото отлично улавя чувството да си джедай и го предава на играча, който избира към коя страна на Силата да тласне протагониста. Самите герои са едновременно симпатични, но и много интересни, а историята, достойна за филм, е напълно оригинална и не преразказва видяното в други игри от Вселената на войните. Всъщност именно невероятната първа игра е причината продължението да получи по-занижени оценки. След страхотния успех втората част се изготвя за по-кратък срок от време, разработва се от друго студио, а тази комбинация носи някои технически и геймплей проблеми.

 

Republic Commando

Доказателството, че не всичко, свързано с епизоди едно до три, е пълна каша със спорни качества. В Republic Commando сте част от елитен отряд клонирани, който трябва да се справи с най-напечените ситуации – задружно и със стил.

 

 

В заглавието няма да видите нито един джедай, но ще сте свидетели на бърз и динамичен екшън от първо лице – мисиите са вълнуващи, историята – също. В Republic Commando вие сте командирът на един от специализираните отряди от клонирани. Сред големите плюсове на играта е възможността по много лесен начин да давате заповеди на останалите членове от отряда, а по време на мисиите ще можете да използвате някои интересни и нестандартни оръжия и джаджи. В Republic Commando се потапяте в задружността на екипа, който, освен че смело се справя със задачите си, предлага сериозно ниво на хумор и бързо ви става симпатичен. Това прави края на Republic Commando още по-драматичен.

 

Lego Star Wars

Изненада! Това звучи като най-несериозната поредица, която не би трябвало да предложи много. Така смятат и от LucasArts, които дори не слагат логото си на кутията на първото Lego Star Wars заглавие, излязло през 2005 година. Това, разбира се, се променя, когато то става десетата най-продавана игра на годината. Заглавието е посветено на новата трилогия, а след това излиза и Lego Star Wars II: The Original Trilogy. Следват The Complete Saga (комбинация от първите две игри), а след това Lego Star Wars III: The Clone Wars. Защо заглавията стават толкова сериозни хитове?

Lego игрите просто разбиха стандартизацията на Star Wars заглавията, опитвайки изцяло нов подход към историята, макар и да се базират на 6-те филма. Към това трябва да добавим солидна доза хумор, лековат, но занимателен геймплей и опростена бойна система. Да, забавление за малки и големи!

 

Star Wars Episode 1: Racer

„Епизод 1: Невидима заплаха“ не беше това, което феновете очакваха и искаха. Най-слабият от серията, както много от тях, включително и критиците, го определиха, имаше нещо, което почти всеки хареса – състезанията!

Това, разбира се, доведе до приятната игра, която не можем да не включим в класацията – толкова време сме се забавлявали с нея! Сред основните причини са шеметните скорости и опасността, която всеки момент може да повреди двигателите на т.нар. състезателен под (pod).

 

X-Wing/TIE Fighter

X-Wing излиза през 1993 година и сякаш за първи път играчът се потапя толкова дълбоко в света на „Междузвездни войни“. Сигурни сме, че докато сте гледали старите филми, има толкова много детайли, които са завладявали вниманието ви само за да изчезнат след минута. Толкова интересните изтребители X-Wing, пилотите в тях, техните опоненти, управляващи TIE Fighter. Всички кораби, които изглеждат вълнуващо, но са бегли участници в действието, тук получават цялото внимание и разкриват своята роля.

В X-Wing влизате в ролята на пилот от Съпротивата. Мисиите са по-скоро еднообразни, а наборът от кораби – скромен, но началото е поставено. Продължението TIE Fighter надскача първата част, а може би най-силното му обаяние е, че играчът най-после е поставен от страната на злата Империя. Как изглежда тя отвътре? Как лошите се убеждават, че са герои? В TIE Fighter в центъра са пилотите, които вярват, че Империя­та въвежда ред в иначе хаотичната галактика. Докато мисиите в X-Wing са праволинейни, тук всичко може да се обърка. Това не е игра на самотния герой, а на дисциплинирания играч, който знае своята роля и я изпълнява блестящо.

 

 

 

Galactic Battlegrounds

Третият опит на LucasArts да сътвори качествена стратегия в света на “Междузвездни войни”. И тъй като горчивият опит ги учи, че трябва да внимават, от студиото просто правят заглавие, много близко до Age of Empires, но… във вселената на Войните. Играта е наистина интересна и приятна, а на разположение са над 200 военни единици, взети директно от Вселената на Star Wars. А битките? Те са огромни, интересни и, както казахме, наподобяват Age of Empires.

 

Тъмната страна на Силата - на страница втора!

 

Star Wars: Yoda Stories

R2D2 говори на английски! Това е достатъчно, за да се усъмним в качествата на гейм заглавието, но има и още. LucasArts правят интересен опит в сферата на Desktop Adventures, а играта наподобява на Pokemon, ако просто й хвърлите един поглед. Всъщност е RPG, което проследява тренировките на Люк под вещото направление на Йода. Ако вече си представяте интересни задачи, сред които и вдигане и местене на цял X-Wing само чрез Силата, разочарованието ви ще е огромно. Мисиите са абсолютно безинтересни, написани са повече от скучно, а интерфейсът е поразяващо неудобен.

 

Star Wars: Master of teras kasi

Не просто сред най-лошите Star Wars игри, а и сред най-недодяланите като цяло. Ексклузивното PS заглавие е от типа биткаджийска игра, в която се изправят двама опоненти на арена. Интересна концепция, която ще ви даде силата да решите кой ще победи (ако сте достатъчно добри) в битка между Лея и Боба Фет, например. В играта липсва какъвто и да е баланс между героите (джедаите са много силни и бързи, а героите с огнестрелни оръжия… трябва да изчакат, докато презаредят оръжията си, което ги оставя напълно беззащитни и слаби). Графиката е ужасна (дори за годината на излизане), а по-приятно занимание би било, ако просто вземете пластмасов светлинен меч и налагате с него някой приятел. Дори и за него ще е по-забавно!

 

The Force Unleashed 2

Игра, която трябваше да е страхотна. Първата The Force Unleashed е спорно заглавие, което, въпреки че има много недостатъци, успява да накара играча наистина да се почувства като човек, който контролира силата. Страхотната история дори я класира сред най-добрите Star Wars заглавия.

 

 

Надеждите бяха, че в продължението еднообразният геймплей и слабата механика ще останат минало. Да, но нищо подобно. В The Force Unleashed 2 историята, най-силната част на първата игра, е далеч от очак­ванията, а играчът е всесилен още от първата минута. Това води до безинтересни нива, липса на каквито и да е предизвикателства и сериозно скучен геймплей.

 

Rebel Assault

Героят в Rebel Assault носи позитивната Rookie One (Новобранец едно), което напълно се вписва в качеството на заглавието – сякаш е правено от пълни новобранци в сферата на игрите. Ако трябва да сравняваме тази игра с X-Wing/TIE Fighter, със сигурност няма да й направим услуга, а само ще я накарам да се изчерви по-сериозно.

От позицията на времето и мнението на критиката спокойно можем да заявим, че Rebel Assault е пълен провал, а един от основните виновници е управлението. Битките в Космоса пък губят изцяло обаянието си, което би трябвало да имат. Графиката издиша дори по стандартите на годината, в която излиза, а това е и комбинирано със сериозен набор от технически проблеми.

 

Star Wars: Obi-Wan

Отличен опит да се изкарат малко пари на гърба на новата трилгоия, а и подходящо загалвие за новата конзола на Microsoft - Xbox. Отличен ли? Искахме да кажем изключително неуспешен. Влизате в ролята на един от най-важните герои в сагата - Оби-уан Кеноби, който си служи еднакво добре със светлинния меч и силата. Звучи увлекателно, но не такова е заглавието. Камерата е ужасна, графиката я гони, а скучният дизайн на нивата бързо могат да убият и малкото останал у вас ентусиазъм. Интересни идеи не липсват, тъй като играчът може да управлява светлинния меч с аналоговия стик на джойстика на Xbox, но това бързо е помръчено от всички останали минуси…

 

 


Коя е любимата ви STAR WARS игра? 


“Междузвездни войни: Силата се пробужда” е точно това, което трябва 

Още от Play