Спомняте ли си онези безумно смешни упражнения, които трябваше да правим като деца - да редуваме краката при скачане, да запазим равновесие, да прескочим препятствие. Тогава всичко беше просто една игра, в която или ни бива, или не, но се оказва, че някои умения са били задължителни за усвояване и липсата им може да ни струва живота.  
Е, разбира се - не буквално, но според ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, невъзможността за балансиране без опората на двата крака се свързва с почти удвоен риск от смърт през следващите десет години. Това се дължи на факта, че падането е основна причина за неволна смърт в световен мащаб и въпросното изследване изглежда установява значителна връзка между баланса и оцеляването, която далеч надхвърля случайните подхлъзвания. 

12-годишното проучване проследява 1072 възрастни на възраст от 51 до 75 години, всички от които са имали "нормална походка". Всеки от тях е трябвало да направи стандартизирана оценка на баланса, която е включвала три опита да се стои десет секунди без опора на всеки крак. При този тест приблизително 1 на 5 от индивидите са се провалили. 
За периода от 12 години 123 души са починали от различни заболявания. Шокиращо, експертите открили, че 17.3% от починалите са се провалили на първоначалния тест за равновесие - срещу смъртност от само 4.5% при хора, преминали изпита за стабилност. 
„След отчитане на възрастта, пола и основните състояния, невъзможността да стоите без опора на един крак в продължение на 10 секунди е свързана с 84% повишен риск от смърт от каквато и да е причина през следващото десетилетие“, се казва в съобщение за пресата. 
Изследването, разбира се, не е лишено от недостатъци, но това не пречи да се опитате да подобрите баланса си - просто за всеки случай.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Кафето може би крие тайната за по-дълъг живот