Учените твърдят, че са разбрали поне част от борбата с инвазивния проблем с внесените отвън огнени мравки в Северна Америка, като са превърнали вирус, който ги убива, в оръжие.

Група изследователи от университетите в Тенеси, Флорида и Северна Каролина заявиха в новото си проучване, публикувано в печатното издание на Journal of Invertebrate Pathology този месец, че са намалили успешно дивите популации от Флорида от привнесени огнени мравки. Мравките намаляват биоразнообразието в региона, така че екипът използва вирус, наречен Solenopsis invicta virus 3, за да ги убие.

„Лабораторните тестове показаха, че Solenopsis invicta virus 3 може да бъде ефективен естествен контролен агент срещу своя гостоприемник - червената вносна огнена мравка“, пишат авторите.

The Washington Post казва, че както внесените червени, така и черните огнени мравки са родом от Южна Америка и са въведени в САЩ през 30-те години на миналия век.

Резултатите изглеждат обещаващи, а подмяната на химически пестициди на места като детски площадки, обществени площи и земеделска земя винаги е бонус в общата борба с вредителите. Единствената пречка за пълното намаляване на популациите от мравки обаче е, че те се размножават много.

Според Washington Post и червените, и черните огнени мравки се чифтосват и създават мутирал хибрид. Той е устойчив на вируса, използван в изследването, което означава, че ще ни трябва и нов вариант, който е насочен към хибридната мравка. Ако потрепвате само при споменаването на думата „мутация“, това е разбираемо, защото винаги има потенциал нещо да се обърка, както се случи с последния базиран във Флорида експеримент за контрол на насекомите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Динозавър с муцуна на крокодил е бил най-големият хищник в историята на Европа