Плюсовете да пишеш за технологии: пътуваш (често, но за кратко), винаги има какво да правиш и за какво да разкажеш (какво е това “скука”?) и си сред късметлиите, които първи се докосват до новите технологии (добре, почти винаги). Всичко това се събра в октомври.

И така, докато подготвям подробното ревю на Huawei Mate 10 Pro, реших да споделя малко снимки, направени с телефона (софтуерът е с по-рана версия, като у нас моделът ще дойде в началото на декември) - все пак камерата е една от най-интересните и ключови характеристики на модела. Добрата новина е, че освен в Мюнхен, където беше премиерата на новия флагман, имах възможност да го взема с мен в лично пътуване до Кавала, Гърция, както и да снимам малко родния град София. Всичко това ми помогна да направя над 500 снимки в различни ситуации, от които да си изградя и по-добро мнение за камерата. Въпреки че искам да запазя детайлите за подробното ревю, което ще излезе съвсем скоро, мога да издам мъничко - Mate 10 Pro прави най-добрите снимки в историята на Huawei до този момент.

Конфигурацията е позната - на гърба имаме два сензора, разработени с Leica (с висококачествените лещи SUMMILUX-H). Единият е 20 MP монохромен, а другият – 12 MP RGB с оптична стабилизация. И двата имат бленда f/1.6 (за първи път в смартфон, въпреки че единият сензор на V30 има същия размер на отвора), което им помага да пропускат повече светлина, когато тя е по-малко, но и да постигат добър фокус на водещия обект и отличаванете му спрямо фона. Това дори без да активирате специалния режим за боке ефект.

Докато някои производители залагат втория обектив да е широкоъгълен или телефото (тук има софтуерен зуум, който се справя изненадващо добре), от Huawei са избрали той да е с монохромен сензор. Комбинацията прави камерата да се усеща повече като оръдие за артистизъм - мнение, което все повече затвърждавах, докато я използвах. Снимките - независимо дали са цветните или монохромните, портретният режим, боке ефектите… крайните резултати винаги са с една идея по-наклонени към артистичното пресъздаване на кадъра, отколкото към най-точното. Допада ми. Допада ми това, че камерата на Mate 10 Pro постоянно подтиква към търсене на интересния кадър. Както споделих в един друг материал, мобилната фотография все повече дърпа вниманието ми, опитвам се да открия интересната снимка, а Mate 10 Pro помага за това. Дали ми се получава? Смея да кажа в кръга на шегата, че по-скоро изживяването е важното.

В галерията ще откриете различни ситуации, които представят възможностите на камерата на Mate 10 Pro.

Първата ми среща с нея беше още в Мюнхен. Там се фокусирах върху снимането на сгради, като по пътя към центъра успях да се отклоня към приятен парк. Никога преди това не бях посещавал Мюнхен, но градът има много силен собствен дух. Наистина приятно място. В това ме убедиха центърът му и Мариенплац - отворен площад със сериозни размери, на който се намират Новото и Старото кметство. В топлия октомврийски ден тълпите от хора се разхождаха, някои от по-уморените туристи или забързаните човечета, излезли в обедна почивка, седяха около фонтаните, а някъде в далечината се чуваха песните на феновете на “Селтик”. След малко повече от 24 часа техният отбор щеше да се срещне с колоса „Байерн Мюнхен" (най-вероятно не са очаквали сериозната загуба).

След Германия последва и лично пътуване до Гърция с по-точна крайна точка - Кавала. Приятно място, което се оказа повече от подходящо за първа годишнина от официалния семеен живот на една двойка. Кавала, място, което също посетих за първи път, ми даде още по-голяма възможност да съм фотографски любопитен. Този път имах не няколко свободни часа, а един уикенд.

От акведукта Камарес, който е сред символите на града и може да бъде открит на почти всяко магнитчe, следва кратък преход към Стария град. Там са още крепостта на Кавала, къщата -музей на Мохамед Али, неговият паметни и построеният от него Имарет. Не успяхме да стигнем до първите две забележителности, но видяхме паметника и посетихме Имарета, който днес е луксозен хотел. Все пак можете да разгледате мястото. Най-общо “имарет” е място, в което се е раздавала безплатна храна, но и място, приютявало религиозни ученици.

В самия град си заслужава разходката около морската ивица и като цяло да се загубите за около час из тесните и стръмни улици на Стария град.

За финал оставихме античния град Филипи, разположен на около 15 км от Кавала. От гръцкия театър, който посреща веднага след входа, през римския форум, базиликата на Павел, та чак до малкия и добре подреден музей - мястото е подходящо за разходка из историята на един от интересните антични градове, влязъл за кратко и в пределите на България.

Третият град е София. Истината е, че ако човек има времето и желанието, столицата ни предлага много красиви скрити късчета и фрагменти. Ще се радвам, ако споделите някои от тях, които сте открили. Като цяло се придържах към по-познатите места.

Сега можете да скочите в галерията, за да разгледате това, което всъщност има значение тук - как се представя камерата на Huawei Mate 10 Pro. Повече подробности и финално мнение за нея ще споделя съвсем скоро в подробното видео ревю, което подготвяме. Ако имате въпроси за телефона, споделете ги - ще направя всичко възможно да отговоря на всеки един от тях.