В номинациите на Hicomm в секция музика сме ви предложили няколко доста готини hip hop парчета. Сред тях няма песен на рапъра Еминем, което ни напомни, колко много всъщност ни липсва той.  
И почти да се зарадваме на новото му парче, в което той е взел на прицел и “дисва” създателя на Фейсбук:  

Известно време след края на парчето обаче осъзнахме, че всъщност то не е изпято от The Real Slim Shady.  
Екипът на Calamity A.I са използвали програмата Shortly Read, базирана на GPT-3. Генерираният текст пък е изпратен до друг YouTuber - 30 Hertz, - който използва Tacotron 2, за да генерира синтезиран глас, наподобяващ този на Еминем. Така се получава песен, за която можем да кажем, че й липсва почти цялата артистичност. Създателите й обаче са доста впечатлени от произведението си, като подчертават, че изкуственият интелект е успял да схване стила на римите. Автоматично са били генерирани умни шеги, както и малко по-обиден хумор. Екипът добавя, че дори схемата за римуване да е била изключена, записът се е получил доста добре. В алгоритъма са били въведени няколко широкоизвестни факти както за Еминем, така и за Зукърбърг, което може би създава ефекта на достоверност. Но колкото и технологии да се използват в съвременната музика и текстовете да са до безумие опростени, не можем да преглътнем мисълта, че в бъдеще може всъщност подобни песни да превземат плейлистите ни.  
Успокояваме се с факта, че Еминем сам го е казал: to rap like a computer… must be in my genes. И продължаваме да се ровим за готина музика.   

Снимки: Eminem

Виж още: ECA 2020: гласувайте и печелете сериозни награди!