На 23 юни в София Тех Парк отваря врати интерактивният технологичен център за деца и младежи TechnoMagicLand. Ако искате да знаете какво е да си затворен в гигантски сапунен мехур или дали водата може да тече нагоре, тези и много други неща ще могат да бъдат опознати в центъра. Това съвсем не е традиционен музей – тук се залага на учене чрез правене и чрез забавление, а не само чрез наблюдаване. Близо 40 интерактивни експеримента са разположени на над 1300 кв.м и подканват родители, ученици и преподаватели да се впуснат в научни и технологични опити. TechnoMagicLand е предвиден най-вече като територия за деца – въпреки че и възрастните са добре дошли – и им дава възможност да се потопят в загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект.

TechnoMagicLand е проект на софтуерната компания ТехноЛогика в партньорство със София Тех Парк, а към момента инвестицията в експериментите надвишава 750 хиляди лева. Заложено е и всяка година 30% от експонатите да бъдат подменяни. Децата ще имат възможността да се впуснат в експерименти с виртуална реалност, зона с криви огледала и да опознаят природни закони, като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др., както и с технологичния напредък от последните години чрез 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър. В технологичния център съществува и система за следене кой посетител на кой експеримент се намира, което пък дава възможност за добавяне на състезателен елемент към посещението. Демонстрационната зала и лабораториите на центъра го правят атрактивно място за групови посещения и екскурзии на ученици от цялата страна. Лабораторията на TechnoMagicLand разполага със специализирано оборудване по химия, физика и роботика.

Създаването на TechnoMagicLand е част от дейностите по изпълнението на втората фаза на проекта за Научно-технологичен парк. Придвижването и активирането на експериментите в TechnoMagicLand става със специални гривни, а с нарастването на броя спечелени точки на експериментаторите всеки от тях може да се изкачи на по-високо ниво – “Търсач”, “Откривател” или “Магьосник”. Центърът ще работи от 10 до 19 часа всеки ден от седмицата без понеделник, а цените на билетите са 4 лева за деца до 14 години и 7 лева за всеки над тази възраст.

Още от Social