Имахме определени очаквания и голяма част от тях се оправдаха. Отриването на Google I/0 2014 беше изпълнено с новости. Сред най-сериозните е голяма промяна в дизайна на всички продукти на софтуерния гигант, но и информация за Android 5.0, към която днес се обръщаха с кодовото „L”, което явно е съкратено то Lollipop. Не мина без хардуер, тъй като бяхме запознати с бюджетен телефон, базиран на програмата Android One, и умните часовници с Andorid Wear. В следващите редове ще ви запознаем с всички новости, които в никакъв случай не са малко.

 

Атака на развиващите се пазари

Android има 1 млрд. активни потребители, обменят се 20 млрд. текстови съобщения и се снимат 93 млн. селфита... Впечатляваща статистика, особено когато добавим, че цифрите са в рамките на един ден. С тези данни Сундар Пичай, ръководител отдел Android, даде началото на Google I/O 2014. Цифрите са интересни, но те обхващат само една част от населението, а това, както можете да се досетите, не е достатъчно – Google иска да въвлече и останалата част в своя свят. Android One е решението.

 

Micromax

 

Това е набор от референтни модели, които да са отправна точка за хардуерните производители. По този начин ще се създават апарати, отличаващи се с максимално високо качество срещу възможно най-ниска цена. Устройствата ще работят с чист Android, автоматично ще получават новите версии на операционната система, но и производителите ще могат да добавят свои приложения. Началото на програмата ще бъде поставено през есента, а първата цел е огромният индийски пазар. По време на конференцията беше показан и примерен модел, наречен Micromax – дисплеят му е 4.5 инча, поддържа две SIM карти, има слот за microSD карта и FM радио. Според Google цената му ще бъде под 100 долара.

 

Нов облик: Material Design

Една от най-големите промени е свързана с Material Design - унифициран дизайнерски език, който има за цел да приведе услугите на Google под духа на един дизайн. В това число влиза Chrome, Android и умните устройства на компанията. Material Design е цветен, минималистичен и с много „въздух“ между елементите, което прави общия облик много лек и приятен за окото. Дизайнът не е напълно плосък, тъй като кутийките с информация използват визуализации, а анимациите, които придружават превключването между приложения, са, както ги описват от The Verge, с „драматичен, филмов ефект“. Шрифтът Roboto също е претърпял известни промени, за да може да работи на всеки екран, а всички приложения от Google ще преминат към новия дизайн. Очаква се и използване на падащи уведомления, които ще наподобява една от софтуерните функции на LG G3 – напомнящите съобщения.

 

 

Цялостният облик следва линията, поставена в Google Now, а повече за дизайна можете да научите от специално създадения сайт. Material Design е първата сериозна крачка, която да отдели компанията от Holo UI, който беше представен през 2012 г. с Android 4.0.

 

 

Android L - на страница втора

Android L a.k.a Lollipop

Е, не видяхме готова Android 5.0, но останахме доволни и от малкото, което беше представено, а именно – бърз поглед върху новата версия, която ще се появи тази есен. Още в разработването на новата система е залегнала стратегията, че тя трябва да работи еднакво добре независимо от типа устройство, на което се намира. L ще работи в автомобили, телевизори и мобилни телефони. Разбира се, тя ще е изцяло базирана върху новия интерфейс (Material Design), но няма да се отклонява от елементите, които потребителите обичат в Android. Едно от разкритията демонстрира поведението на уведомленията при заключен екран – те са подредени едно върху друго, "носят" се над тапета и предлагат по-сериозна интеракция.

 

Уведомления при заключен екран

 

Всеки бутон реагира при натиск, а всяка карта (Google Now) или бутон „изхвърча“ извън екрана, когато биват приплъзнати настрани. Някои функции не са свързани с дизайна – повече няма да имате нужда от пароли, за да отключвате телефона си, ако носите умен часовник или ако се намирате в колата си. Personal unlock (Персонализирано отключване) автоматично проверява за позната електроника (джаджи, с които е осъществяван оторизиран контакт), за да засече дали телефонът е с вас. Android L ще работи чрез Andorid Runtime – енджина, който беше представен с версия KitKat. Според Дейв Бърк той работи около 2 пъти по-бързо спрямо Dalvik. Това означава по-добро управление на паметта и като цяло по-добра ефективност на хардуера.

Android L разполага с функция, наречена recents (последни/скорошни). Тя събори прозорците от Chrome, заедно с последно използваните приложения, във вертикална колода, която заменя сегашния интерфейс за превключване между последните използвани програми. Идеята е мултитаскингът да бъде допълнително улеснен. Дали това ще е точно така, ще разберем през есента.

 

Recents


Google Search за мобилни устройства също ще претърпи промени след въвеждането на Material Design – ако търсите дума, свързана с филм, историческа фигура или произведение на изкуството, Google ще визуализира първите резултати в колода в годния край на дисплея, а задният фон автоматично ще се напасва цветово към картинката, която е на преден план. Самата колода е анимирана и може да бъде преглеждана чрез приплъзване. Резултатите от търсачката ще могат да си кореспондират с отговарящите им приложения.

В Android L е обърнато и по-сериозно внимание върху живота на батерията. Някои хардуерни производители представиха специални режими за пестене на енергия (HTC, Samsung, Huawei), но подобен режим става стандартен в бъдещата версия на операционната система на Google. Project Volta ще подобрява цялостния живот на батерията и ще е наличен специален, пестящ режим. Последната новост, която беше разкрита на Google I/O 2014, е свързана със сигурността. Потребителят вече ще има възможност за дистанционно изчистване на паметта на телефона, ако устройството е откраднато или загубено.

 

Android Wear

До този момент сериозно разисквахме версията на Android, която ще задвижва голяма част от бъдещите умни часовници и аксесоари, но на днешната конференция системата беше показана в действие. Основната цел е бърз достъп до информация (и визуализацията й, достатъчна да ни информира само с хвърляне на бегъл поглед) и още по-удобен Google Now. Приплъзване нагоре и надолу дава достъп до т.нар. карти в Now (последни съобщения, записки, контрол върху музиката, аларми, пулс и педометър). Едно потупване върху „спящото“ Android Wear устройство активира гласовите команди, които вече са ни познати от Google Now за смартфони. Ако искате повече информация за дадена карта, достатъчно е да я приплъзнете по хоризонтала. Движение надолу ще превключи устройството в режим „не ме безпокой“.

 

LG G Watch

 

Точно както казаха слуховете, видяхме и първите умни часовници с Android Wear. Два от тях вече са достъпни за поръчка. LG G Watch е часовник с квадратна форма в черен цвят. Подобен дизайн използва Samsung за Gear серията. Със сигурност по-интересният модел се нарича Moto 360, който се отличава с кръглата си форма и металната си каишка, която прави джаджата максимално близка по външен вид до стандартните часовници. LG G Watch вече може да бъде поръчан, а моделът на Motorola – съвсем скоро. Samsung Galaxy Live също вече е наличен. Той може да бъде определен като Android Wear версия на Galaxy Gear. Цената му е 199.99 долара, а тази на Moto 360 – 249 долара

 

Google завлядава автомобилите - на страница трета

Google завладява автомобилите

Android Auto пренася всички онези функции на смартфона, които се опитваме да използваме, докато шофираме, върху интегриран дисплей - потребителят ще може да прехвърли контрола на телефона върху дисплея в автомобила. Фокусът е върху навигация, комуникация и музика. И тук място намира Google Now, а гласовите команди са оптимизирани за използването на споменатите функции, върху които пада фокусът. Android Auto ще се появи заедно с версията за мобилни телефони, което ще стане през есента. Google вече си е осигурила партньорство с Dodge, Chevrolet, Chrysler, Audi и Bentley, а сред софтуерните партньори са Spotify, Songza, Pandora и Pocket Casts.

 

 

И всекидневната

Google обяви Android TV – софтуер, предназначен за телевизори или сет топ бокс устройства. Той позволява предаване на съдържание към телевизор, но и предоставя мрежа от популярно съдържание, приложения и игри. Налична е възможност за гласово търсене, свързана с Google Knowledge Graph. Налични са инструменти за разработка на приложения, което означава, че съвсем скоро ще се появяват такива. Най-добрата новина е, че хардуерните партньори са Sony и Sharp. Те произвеждат телевизори, базирани на Android TV, които ще се появят през следващата година.Chromecast получава няколко нови възможности. Най-интересната е за възпроизвеждане на съдържание не само от устройства, свързани в същата Wi-Fi мрежа, в която е и Chromecast. Все още няма подробна информация как точно ще работи това, но ще бъдат замесени облачните услуги. Blackdrop ще изпълнява ролята на скрийсейвър, а специален бутон ще позволи бързо репликиране на дисплея на всяко поддържано устройство върху дисплея на телевизора.

 

И настолните компютри

Приложенията за Android ще са съвместими с Chrome. Демо на функцията показа как работят програми като Evernote и Vine – поведението им е плавно и дори потребителят може да използва хардуера на компютъра (камера, микрофон и т.н.). Идеята се намира в ранен етап, а тепърва предстои разработчиците да започнат да съвместяват приложенията си Chrome.

Google представи и отговора на HealthKit на Apple – Google Fit. Това е платформа, която организира данните, изпратени от различни фитнес тракъри и сензори. Приложенията ще имат достъп до пълния фитнес профил на потребителя. Сред обявените партньори са: Nike, Adidas, RunKeeper и Basis.И за финал - вече ще можем да редактираме MS Office файлове под Google Drive.

Със сигурност ни очакват още интересни новини от Google I/O, а ние ще ви информираме своевременно.