В момента, в който HTC се поколеба въпреки отличния си старт, Samsung предприе важна стъпка, за да превземе света на Android със своите Galaxy устройства. И корейците със сигурност няма да изпуснат юздите, тъй като новият им флагман има какво да предложи. Ако все още не сте се запознали с него, можете да видите нашето пълно видеоревю тук. От Samsung са се въздържали от налагането на голям брой приложения, които сравнително малка част от клиентите ще намерят за необходими (нещо, което видяхме в Galaxy S4), а са се съсредоточили върху полезните неща. Най-приятната изненада е свързана с живота на батерията – вечната болка на всеки смартфон собственик.

 

Освен стандартния режим за пестене на батерията от Samsung са разработили и нов Ultra Power Saving режим (UPS). Функцията не е базирана само върху софтуера, но и върху хардуера на телефона, за да може да изстиска максимален живот, който да позволи режим на изчакване от 24 часа... и това при само 10% оставащ заряд. Как се постига това? Ето и обяснението на Extremetech.

 

Режимът не е просто приложение, което спира достъпа до интернет и намалява яркостта на дисплея, както повечето подобни, използвани от останалите производители (до този момент) – UPS драстично намалява консумацията на енергия чрез изключване на много неща, които се случват под капака. Най-явната промяна е свързана с дисплея, който преминава в черно-бял режим. Това не би имало голямо влияние, ако говорехме за LCD панел, но при Super AMOLED разликата е повече от значима, тъй като втората технология няма нужда от задна подсветка. Светлината се излъчва от самите пиксели, което означава, че черните са просто изключени (нямат нужда от енергия). При преминаване към черно-бял интерфейс Galaxy S5 трябва да захранва по-малко от пикселите, което означава изразходване на по-малко от живота на батерията. Яркостта на дисплея също се намалява. При активиране на режима тя пада до 87 нита - стандартно е 400 нита. Това не намалява прегледността на визуализираните елементи, тъй като AMOLED има висок контраст – черното и бялото са ясно отчетливи дори и при понижена яркост.

 

Както казахме, промените настъпват и под капака. Galaxy S5 е оборудван с процесор Snapdragon 801, който има четири Krait 400 CPU ядра, работещи на 2,5 GHz. UPS се възползва от една важна функция на ARM ядрата, изработени от Qualcomm – две от тях се изключват напълно, а останалите две продължават своята работа, но на честота 1,5 GHz. За да бъде компенсиран спадът в производителността, режимът намалява честотата на опресняване на дисплея от 60 на 30 Hz.

 

От Samsung са разработили новия TouchWiz така, че да бъде безскрупулен от момента, в който се включи UPS режимът – всички работещи приложения (и процеси) се прекратяват и нищо не може да се стартира освен най-необходимите функции. Потребителят има достъп до ограничен брой приложения, включително стоковия интернет браузър на Samsung, системата за текстови съобщения, системата за обаждане, часовник и ChatOn. С активирането на режима енергийното потребление на Galaxy S5 пада до 16,8 mW, което означава, че при 10% заряд телефонът може да остане в режим на изчакване до 64 часа. Този резултат може да бъде постигнат, ако потребителят не използва въобще устройството. Това е и причината от Samsung да обявят 24 часа, тъй като се предполага, че ще бъдат налични и определени интеракции. UPS режимът е отличен пример за стъпките, които трябва да предприемат производителите на смартфони – полезно и практично приложение, което със сигурност ще допадне на потребителите.

Вижте как Samsung вижда конкурентите си